Friday, December 09, 2005

Nascuti la comanda

Probabil ati auzit de sau chiar ati vizionat documentarul "Nascuti la comanda. Decreteii" in regia lui Florin Iepan. Cel putin TVR1 l-a difuzat aparent in mai 2005 si Sandra Scarlat a scris destul de informativ despre film si decret in Ev. Zilei. Din pacate nu am avut ocazia sa vad acest film documentar, deci nu voi vorbi per se despre asta, dar va fi legat de aceasta tema si pe coordonate mai...academice.

Cristian Pop-Eleches, lector (assistant professor) la Columbia University in SUA, are doua lucrari, extrem de interesante si bine scrise, legate de impactul economic al decretului lui Ceausescu privind interzicerea avorturilor in 1966. Atat de interesante incat una dintre ele va aparea in curand in Journal of Political Economy (unul din jurnalele top 5 in economie/econometrie ca impact la nivel mondial) si a doua a fost si ea trimisa spre publicare, probabil tot intr-un top journal. In plus, Steven Levitt (despre cercetarea stiintifica- extrem de variata si incitanta- a caruia voi spune mai multe si cu alte ocazii), medaliatul John Bates Clark in 2003, a inceput capitolul "Unde au disparut criminalii?" din recentul sau best-seller Freakonomics (scris in colaborare cu jurnalistul Stephen Dubner), cu o sectiune intitulata " Ce a invatat Nicolae Ceausescu- pe pielea lui- despre avorturi" si il mentioneaza pe Pop-Eleches cu aceste studii la referinte. Dar intorcandu-ne la lucrarile lui Pop-Eleches, voi vorbi aici foarte pe scurt si pentru publicul larg (deci ignorand partile tehnice si prezentand doar concluziile, in cea mai simpla forma), despre cea care va aparea in JPE in curand si pe care o mai puteti gasi pe site-ul autorului pana la publicare- cand drepturile asupra ei vor fi cedate JPE si va trebui sa aveti jurnalul sau acces la editia online pentru a-l putea citi.
Lucrarea se intituleaza (traducere ad-literam) "Impactul Interzicerii Avorturilor asupra Rezultatelor Socio-Economice ale Copiilor: Evidenta din Romania". Daca in SUA mai ales s-au facut recent o serie de studii legate de impactul legalizarii avorturilor, studii asupra impactului politicii opuse, adica interzicerea avorturilor, au fost mult mai putine, motivul principal fiind desigur lipsa datelor in acest sens (prea putine tari au implementat in timpuri recente asemenea politici) . Decretul lui Ceausescu din 1966 din Romania se dovedeste a fi un experiment natural fantastic din acest punct de vedere. Ma asteptam sa fie cineva care sa atace aceasta problema si fara indoiala a fi roman in contextul acesta iti ofera un avantaj comparativ, deci mai mult ca sigur ca ar fi fost un economist roman de top- si iata ca Pop-Eleches este primul (ok, mi-a luat-o inainte:-) ) si merita desigur toate felicitarile! Cateva cuvinte deci despre metodologia si concluziile acestei lucrari.
Studiile de pana acum din SUA referitoare la impactul legalizarii avorturilor indica faptul ca acei copii care s-au nascut dupa legalizare (deci cei "doriti" pentru ca alfel s-ar fi putut recurge la avort) sunt mult mai putin predispusi sa traiasca singuri sau in saracie; in acelasi timp ei consuma mai putine substante interzise (droguri); printre ei sunt mult mai putine cazuri de graviditate in adolescenta si sunt mult mai putini predispusi sa comita crime. In particular, referitor la aceasta ultima constatare, Steven Levitt are o serie de lucrari publicate in care doveste ca, de departe, cel mai important factor in reducerea neasteptata in anii '90 a criminalitatii incredibile din SUA anilor '80 (cand toti expertii au pronosticat cresterea acesteia si haosul total) a fost legea legalizarii avorturilor. Care sunt deci rezultatele lui Pop-Eleches pentru introducerea legii de interzicere a avorturilor in Romania in 1966, sunt ele conforme, mutatis mutandis, cu ceea ce au constatat economistii americani?
Putina istorie: in 1966 in Romania a fost adoptata brusc ( la doar un an de la instalarea lui Ceausescu la putere)- Romania fiind anterior una dintre cele mai liberale tari din lume din acest punct de vedere: avorturi legale si fara cost in primele 3 luni ale sarcinii- legea interzicerii avorturilor. Practic atat avorturile cat si planificarea familiala au fost complet interzise de regimul Ceausescu, ele fiind permise doar femeilor de peste 45 de ani, femeilor cu mai mult de 4 copii, femeilor cu probleme de sanatate si femeilor care au ramas gravide in urma violului sau incestului. Aceasta politica a fost mentinuta practic (cu modificari nesemnificative) pana la caderea comunismului din decembrie 1989. Impactul pe termen scurt al decretului Ceausescu a fost enorm: de exemplu, citand cifrele din Pop-Eleches (2005), rata de fertilitate a crescut de la 1.9 la 3.7 copii pe femeie intre 1966 si 1967. Rata fertilitatii a continuat sa creasca, pentru a se stabiliza la inceputul anilor '70 pentru urmatorii 20 de ani, la un nivel mai inalt decat tari cum ar fi Ungaria, Bulgaria sau Rusia. Dupa '89 fenomenul a avut loc in revers, cu un impact imediat, peste 1 milion de avorturi (!) avand loc doar in 1990, asta la o populatie de putin peste 22 milioane.
Ideea studiului din acest context este sa se compare rezultatele (educationale, socio-economice) copiilor nascuti putin dupa decretul lui Ceausescu cu cei nascuti cu putin inaintea intrarii in efect a decretului. Decretul a fost promulgat la 1 octombrie '66 si a devenit efectiv lege in decembrie '66. Cresterea enorma in rata fertilitatii a fost observata incepand cu iunie '67. Din iulie si pana in octombrie '67 rata medie lunara a nasterilor a fost de 3 ori mai mare decat in perioada ianuarie-mai 1967. Exact aceasta este tehnica de identificare a lui Pop-Eleches: o importanta parte a acestor copii nu s-ar fi nascut daca ar fi fost acces liber la avorturi, in continuare. Folosind un procent, arbitrar selectat, de 15% din recensamantul populatiei din 1992, Pop-Eleches(2005) se concentreaza deci pe generatia celor nascuti intre ianuarie si octombrie 1967 (cu cei in cauza fiind deci in jur de 25 de ani in 92), avand in total mai mult de 55,000 de observatii. Fara a intra in multele si maruntele amanunte tehnice (extrem de importante insa pentru lucrare, cei foarte interesati interesati si in metodologie ar trebui deci sa le parcurga in lucrarea respectiva cu mare atentie, practic acestea sunt cele mai importante pentru succesul academic al lucrarii), voi prezenta doar concluziile principale ale lui Pop-Eleches in cele ce urmeaza.
Desi, in medie, copiii nascuti in 1967 chiar dupa ce avorturile au devenit ilegale obtin mai bune rezultate educationale si pe piata muncii decat cei nascuti chiar inainte de intrarea in efect a decretului, Pop-Eleches arata ca aceasta se datoreaza compozitiei grupului de femei care au copii in perioada respectiva: femeile educate din mediul urban au fost mai predispuse la avorturi inainte de schimbarea politicii din '66, deci imediat dupa decret, o mai mare proportie a copiilor s-au nascut in familii urbane si educate. Controland insa pentru acest factor cu o serie de variabile tinand de background-ul familial, statutul socio-economic al parintilor etc, rezulta ca in realitate "decreteii" au avut atat rezultatele educationale cat si cele de pe piata muncii mai slabe decat cei nascuti inainte de intrarea in efect a decretului. Asta confirma de fapt cele gasite in studiile anterioare in SUA si in alte parti (vezi mai sus); cu alte cuvinte rezultatele sunt consistente cu perspectiva ca acei copii nedoriti in timpul sarcinii au rezultate socio-economice mai slabe cand devin adulti, relativ la cei doriti (si deci "planificati"). In plus, pentru mai multa sustinere a argumentului de mai sus, Pop-Eleches (2005) arata ca desi pe termen scurt femeile educate au fost cele mai afectate de interzicerea avorturilor, pe termen lung, in perioada '67-'89, femeile mai putin educate au avut clar cea mai mare crestere a ratei fertilitatii, rezultat al politicilor de crestere a natalitatii impuse de Ceausescu (in legatura cu decretul din '66 acesta spunea, in stilu-i propagandist, ca, parafrazez, "cei ce se sustrag de la a avea copii sunt dezertori care abandoneaza legile continuitatii nationale"). Acest rezultat al studiului sugereaza intre altele si faptul ca femeile mai educate sunt mult mai eficiente in atingerea fertilitatii dorite (deci in materie de planning), chiar si atunci cand metodele de contraceptie sunt dificil de procurat sau chiar interzise. Pop-Eleches mai ofera probe si in ceea ce priveste fenomenul de aglomerare a scolilor, ca rezultat al numarului foarte mare de copii nascuti in urma interzicerii avorturilor si ca generatiile nascute dupa intrarea in efect a decretului au avut o rata de mortalitate infantila mai mare, iar criminalitatea acestor generatii, comparat cu cele precedente, a crescut.
Nu voi mai vorbi aici de lucrarea-pereche a lui Pop-Eleches, "Oferta de Metode Contraceptionale, Educatia si Fertilitatea: Evidenta din Romania", accesibila pe moment tot pe site-ul sau, unde autorul dovedeste, intre altele, ca accesul la metode contraceptive si la avortul legal sunt determinanti cantitativ semnificativi ai ratei fertilitatii, mai ales pentru femeile mai putin educate.

1 comment:

Sebi Buhai said...

Intre timp se pare ca Pop-Eleches a fost mentionat si in The Economist (si dintr-o data are chiar mai multa vizibilitate decat acest paper care va aparea in curand in JPE despre implicatiile socio-economice ale decretului lui Ceausescu din '66), unde subiectul legalizarii avorturilor ia amploare: Donohue and Levitt sunt criticati pentru niste erori in paper-ul din 2001 din QJE. Materialul din The Economist, destul de "nasty" la adresa lui Levitt (dar abia acum incepe sa fie interesant, Levitt e un economist fantastic, probabil nu vom astepta prea mult reactia sa cu un nou paper), este la http://www.economist.com/finance/displaystory.cfm?story_id=5246700

Sorin Matei scrie si el despre asta pe pagini.com la http://www.pagini.com/2005/12/decreteii-economist-intervine-in.html