Wednesday, February 15, 2006

Demni, dar rupti in fund

Nu as putea spune ca Dan Tapalaga a scris intotdeauna interesant, inteligent si la obiect (evident, opinia mea- cea care conteaza!), dar de data asta articolul sau din Cotidianul e excelent. Putea fi chiar mai spicy... In orice caz ma abonez categoric la editorialele sale de acum inainte daca il mai prind in astfel de momente bune.


Cumva nefiresc si aproape hilar, discutam problema „demnitatii nationale“. Patriotarzii au iesit iarasi la atac. Nu i-au unit razboiul din Irak, interventiile NATO sau decandeta justitiei americane, ci exasperarea Occidentului.
Personaje simpatice ca Ion Iliescu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac si alti romanasi sensibili la tricolor au latrat cu furie pe sub gardurile ambasadelor Statelor Unite si Marii Britanii.
Au spumegat ca americanii si englezii le-au ciuruit demnitatea. Ca ar fi intervenit brutal in treburile interne, cerind puterii sa repare urgent raul facut dupa votul din Senat care a retezat elanul anticoruptie si a pus in pericol viitorul DNA. Ca astfel i-ar fi tratat pe romani ca pe niste babuini, pigmei, aborigeni si alte subspecii umanoide. Un tribulet mai mic de peremisti si pesedisti i-a acompaniat, printre miriieli aparindu-si demnitatea rupta in fund.
De ce rupta in fund? Dupa votul primatelor politice din Senat, demnitatea nationala s-a cam zdrentuit. Daca luam acum in calcul si recentul abuz comis de Adrian Nastase, demnitatea nationala s-a dus dracului definitiv. Seful Camerei Deputatilor s-a folosit de pozitia sa pentru a impiedica o perchezitie in propriul sau dosar. Halal tara. Contribuie domnul Nastase la consolidarea sentimentului national al fiintei? Ce ar trebui sa faca Occidentul? Sa ne compatimeasca in tacere si sa asiste pasiv la compromiterea democratiei? Ar fi trist. Si daca ar trimite trupele NATO sau Delta Force sa opreasca nebunia din Parlamentul Romaniei, tot ar fi prea putin.

Intreg articolul

No comments: