Wednesday, April 12, 2006

Si despre ce as vrea sa scriu astazi

  • intai de toate despre faptul ca mergem iarasi inapoi in materie de educatie si cercetare in Romania. Si scriam exact despre asta si intr-un interviu pentru noua revista Cultura acum cateva saptamani (numarul respectiv nu a aparut inca online dar interviul in forma ne-editata va fi publicat in postul meu urmator), insa nu ma gandeam sa se indeplineasca intocmai... Acolo spuneam ca nu pot spune ce va face Hardau dar deocamdata e prea mare tacere...ceea ce nu prevesteste nimic bun...si ca tot ce trebuie sa faca 'mnealui e sa continue reformele lui Miclea. Ori vezi cum intelege dumnealui (si nu doar dumnealui, din pacate Hardau e doar unul dintre cei multi) lucrurile astea... Excelente replicile prompte in Gandul (prin doamna Vergu), Cotidianul (prin Iuliana Gatej) si- ca de obicei- a Ad-Astra. Din nefericire deci ideea cu "mandria locala" a ministrului Hardau era doar uvertura la adevarata compozitie.
  • despre faptul ca in sfarsit s-a pus in functiune ceva ce trebuia facut de mult si cel putin la prima vedere se pare ca Tismaneanu e cel mai nimerit sa fie in charge: studierea crimelor comunismului. Cel putin prima lui initiativa de a-l invita pe Goma in comisie e absolut laudabila. Desigur Goma mai trebuie sa si vrea sa lucreze cu altii si acum are ocazia. Si cel mai important: sa nu fie iarasi o furtuna intr-un pahar cu apa (idem CNSAS unde inca asteptam ceva, orice).
  • despre o idee absolut formidabila de a organiza intership-uri pentru studentii romani din strainatate, in Romania. Ar trebui extrapolat si la doctoranzi, cercetatori etc., ceva ce unii dintre noi au mentionat deja de multa vreme. Un singur lucru mi se pare nepotrivit in anuntul asta si anume ultima fraza: "peste 70% dintre tinerii romani aflati in strainatate isi doresc sa se intoarca in tara dupa incheierea perioadei de studii – aceasta este concluzia unui sondaj operat in perioada Romanian International University Fair 2005, aceasta fiind, de altfel, si realitatea care a condus la dezvoltarea programului Internship in Romania". Cauzalitatea functioneaza exact invers, dar oricum e bine ca unii - deocamdata putini- au inceput a sesiza corelatia. La mai mare!
  • despre ceva ce ar trebui copiat imediat in Romania. La generatiile "senioare" de pe la noi senilitatea apare deja de la varste fragede in comparatie cu octogenarii niponi (realitate trista, nicidecum nu parodiez...), deci brain training-ul ar putea deja ajuta de pe la 50 incolo...stiu ei japonezii ce stiu si am impresia ca sunt intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti.

No comments: