Sunday, December 30, 2007

Unire intru fanatism...

... sau intru prostie, as completa eu. Costi Rogozanu scrie foarte bine pe blogul sau despre recentul protest al Patriarhiei Romane vizand traducerea in romana a "Versetelor Satanice" scrise de Salman Rushdie. Am zis 'foarte bine' mai sus; asta nu acopera insa si remarca lui Rogozanu referitoare la "stilul greoi emfatic al lui Rushdie", dar ma rog, sa o lasam la de gustibus (desi m-as fi asteptat la mai mult de la Rogozanu si ajung sa ma intreb cat a citit din Rushdie...).

Recenta incercare a Patriarhiei de a se opune libertatii expresiei in baza legii cultelor era desigur previzibila de multa vreme, vezi si o analiza rapida, pe text, a acestei fantastice probe de eruditie mioritica, numita 'lege a cultelor' la noi.

Intr-un fel sunt mirat ca nu am auzit (inca?) nimic vis-à-vis de eventuale proteste ale Patriarhiei (si ale Ambasadei Iraniene, partenerul ideal intru fanatism & co, evidemment) la recenta traducere a cartii lui Richard Dawkins, 'The God Delusion' , in limba romana. Sau dumnealor chiar nu mai citesc decat fictiune?

3 comments:

Anonymous said...

Chiar a fost tradusa cartea lui Dawkins in romaneste?

Sebi Buhai said...

Da, asa se spune, dar nu stiu daca a aparut deocamdata in librarii si, if so, unde anume... Recomand in orice caz versiunea originala, pentru cine poate citi in engleza...

Anonymous said...

http://www.curteaveche.ro/bookdescription.php?book=576
La 30 de lei. Am luat-o aseara de pe Amazon, si a si plecat. Traisaca capitalismul :)