Tuesday, January 30, 2007

Analize economice a la "The Money Channel" & "RGN"

Postul urmator e chiar banal, dar nu ma pot abtine...

Realizez ca singurul motiv pentru care nu ma dezabonez deocamdata de la stirile zilnice ale Romanian Global News e pentru ca nu as mai avea acces la o sursa atat de sigura si constanta de umor. Daca nu il produc ei insisi, stiu exact unde sa-l gaseasca... Una dintre poantele recente ale redactorilor de la RGN este "Economia Romaniei, mai performanta ca cea a Ungariei", titlu care nu poate sa nu-ti sara in ochi imediat. Preluat ad literam de pe The Money Channel, care se anunta o alta echipa cu mult simt al umorului si doar economisti de top. Reproduc textul si mai jos in caz ca link-urile de mai sus nu ar mai fi functionale in timp:
Economia Romaniei a devenit mai performanta decat cea a Ungariei. Potrivit datelor furnizate de biroul european de statistica Eurostat, tara noastra a urcat o pozitie in topul tarilor europene realizat in functie de Produsul Intern Brut, ajungand pe locul 17, transmite The Money Channel. Cu un PIB de 97 de miliarde de euro, fata de 89 de miliarde cat au vecinii nostri, Romania se poate declara multumita. Unii analisti spun chiar ca tara noastra ar putea adopta moneda unica europeana inaintea Ungariei daca performantele economice bune se mentin si in urmatorii ani. Doar trei state din Uniune au reusit in 2006 sa promoveze in acest top, cu cate un loc fiecare: Polonia, de pe 10 pe 9, Romania, de pe 18 pe 17 si Letonia, de pe 25 pe 24.

Economistii nostri ajung la concluzia ca "economia Romaniei e mai performanta decat a Ungariei" comparand PIB-ul unei tari cu peste 22 de milioane de locuitori, cu PIB-ul unei tari cu mai putin de 10 milioane de locuitori, vecine atat din punct de vedere geografic cat si istoric, politic, economic (relativ la restul lumii)... Fara a intra in detalii tinand de alti indicatori economici fara de care nu poti vorbi de evaluare a "performantei" economice relative (rapid, doar doua exemple: Ungaria a eradicat complet saracia, conform definitiei saraciei pentru Europa de Est a Bancii Mondiale, Romania mai are probleme din acest punct de vedere- deci Ungaria e mai "performanta" momentan la capitolul asta- am mai scris putin despre asta si cu alta ocazie; pe de alta parte, Romania a avut o crestere economica impresionanta in ultimii cativa ani si inca accelereaza- e asteptat avand in vedere baza de la care a pornit- in timp ce Ungaria a decelerat si se pare ca incetineste in continuare, deci Romania e mai performanta momentan din acest punct de vedere), daca vrem sa comparam totusi economiile in baza PIB-ului, ne intereseaza PIB-ul pe cap de locuitor (vezi mai jos) ca termen de comparatie si nu PIB-ul ca valoare absoluta. Desigur, se poate face un "top" ilustrativ, bazat pe PIB-ul general, pentru a indica schimbari de pozitie etc., dar in nici un caz nu e vorba de a folosi acest top pentru inferenta directa privind "performanta" unei economii fata de alta economie, ignorand orice alte caracteristici ale economiilor din context. De fapt articolul Eurostat-ului , de unde The Money Channel "traduce" stirea ( a propos de stirile preluate si prezentate in mass-media romaneasca- exemplu elocvent) vorbeste intr-adevar de "batalia PIB-urilor", nu de performanta relativa a economiilor- si partea relevanta pentru Romania este alta: pentru prima data PIB-ul unei tari cu populatie dubla comparat cu Ungaria, vecina cu Ungaria, reuseste sa intre in 'normalitate', adica sa fie, conform asteptarilor, mai mare decat cel al Ungariei. Articolul original prezinta (desigur) si PIB-urile per capita (ajustate conform paritatii puterii de cumparare). Nu ar trebui sa fie foarte greu de dedus sensul inegalitatii: 8800 euro PIB/cap de locuitor - noi, 15600 euro PIB/cap de locuitor - ei. Putine motive sa ma declar deja "multumit", cum ma indeamna amicii de la The Money Channel...LOL.

No comments: