Tuesday, May 15, 2007

Topul universitatilor din Romania pe 2007. Si despre specializarea UBB in religie (sau mai degraba, in JSRI)

Ad Astra a publicat ierarhia universitatilor din Romania in 2007 (bazata pe articolele indexate ISI in 2006). Razvan Florian da o serie de detalii, inclusiv link-uri catre preluari mass media, aici. Doar foarte rapid cateva observatii si ma rezum la cele critice pentru ca meritul Ad Astra e altfel incontestabil :-)

  • am mai criticat ( pe scurt) obsesia noastra cu ranking-ul "Shanghai" si cu alta ocazie, dar din nou argumentul pro (deocamdata dominant...) este ca e mai bine decat nimic si e o intreprindere binevenita in Romania, un punct de start
  • mult mai informativ decat clasamentul general despre care toata presa a sarit sa scrie (obsesia romanului...) e clasamentul pe domenii (si, in mod normal- dar ah, normalitate de Romania- ar trebui sa avem chiar mai multe detalii, deci subdomenii si subsubdomenii etc). Inter alia, aici se observa si care domenii sunt cele mai productive si care nu sunt productive deloc (in particular, uitandu-ma la economie observ enormul numar de... 3 publicatii; no further comments).
  • legat de punctul anterior, observ o curiozitate, religia este singura dintre 'umanioare' (de fapt, mai mult, dintre socio-umanioare, doar 'economie plus afaceri' apare cu 22) unde avem un numar de articole, la nivel national, care se poate scrie cu doua cifre (21). Dar si mai interesant este faptul ca 12 dintre ele- dominatie categorica! - sunt cele publicate de cercetatori de la Universitatea Babes Bolyai (UBB) din Cluj; urmaresc link-ul sa vad mai bine despre ce e vorba. Ei bine, gasim toate publicatiile respective in acelasi jurnal, Journal for the Study of Religions and Ideologies (JSRI), unde, guess what, editorul si o gramada de membri ai board-ului editorial si suportul tehnic etc. apartin Universitatii Babes Bolyai. Bineinteles asta nu vrea (nu trebuie) sa spuna (deocamdata) nimic, e doar o curiozitate... S-ar putea ca autorii sa fie chiar foarte buni si peer review-ul sa fie facut profesionist (desi evident jurnalul e nou in ISI- faptul ca revista e indexata de ISI e un lucru foarte bun, desigur, dar greul abia de acolo incepe/ ar trebui sa inceapa, eterogenitatea publicatiilor din ISI e, dupa cum bine stim, imensa- si deci cu un Impact Factor destul de mic - a propos, observ, surprinzator, ca la 'religie' nici nu apare nimic la coloana factor "impact factor insumat"- etc), dar s-ar putea sa fie si altceva. Si desi nu ar fi neaparat vorba de un fenomen singular ( s-a intamplat si se intampla din cand in cand si prin alte parti...), daca asta (si altele similare: nu am avut timp sa investighez mai in detaliu) ar putea explica cel mai bine pozitia a 2-a a UBB in clasamentul general si 'detronarea Universitatii din Bucuresti' (care pare sa fie subiectul preferat de mass media) toata treaba e exact caca maca - si lumea ar face bine sa revina cu picioarele pe pamant cat mai devreme. UBB e inca departe de performanta (iar faptul ca si asa e intre primele din Romania, e si mai trist...).

13 comments:

Anonymous said...

In Board-ul stiintific de la JSRI sunt personalitati de renume care nu apartin de BBU (ex: Mosche Idel sau Leonard Swidler).
Iar relativ la factorul de impact este cunoscut faptul ca pentru revistele indexate in Arts&Humanities ISI Database nu se calculeaza asa ceva.

Sebi Buhai said...

Ok, deci a doua chestie e lamurita (vis-a-vis IF-urile). Nu mai verific si eu si o iau a buna. Nu inteleg de ce. E evident o alta discutie cata relevanta au IF-urile dintr-o anumita disciplina, in general, si despre asta am mai vorbit pe blog.

Ramane insa problema cu JSRI-ul, cu toate ca- evidemment- am observat si eu ca au in board si pe altii (ar fi fost culmea, altfel). De asta am numit toata treaba o "curiozitate" si nici macar o "coincidenta" :-). Numarul foarte mare de lucrari acceptate ale oamenilor de la UBB apare totusi cu un semn de intrebare. Din lipsa de timp las altora o trecere prin cv-urile acestora sa vedem ce ALTCEVA au publicat (si in anii precedenti topurilor construite de Ad Astra)- si crede-ma ca intuitia imi indica mai mult dezastru decat altceva. Capisci? Dar cum spuneam, raman la stadiul de curiozitate. Cine o vrea si in masura interesului, poate investiga in continuare. More: Daca am timp voi citi articolele respective si imi voi spune punctul personal de vedere asupra calitatii lor.

Anonymous said...

Intamplator cunosc situatia de la JSRI (precizez ca apartin unei universitati din Bucuresti) si nu cred ca editorii favorizeaza UBB. Oricum si cu si fara cele 12 articole UBB ar ramane pe primele pozitii din topul Ad Astra. Nu asemenea lucru se poate spune, de exemplu, despre situatia de la Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu de exemplu unde daca ar fi sa eliminam articolele din Revista de Chimie si Materiale Plastice caderea ar fi dramatica.
PS Cu certitudine faptul ca JSRI are limba oficiala si romana ajuta contribuitorii din Romania. Pe toti nu doar pe cei de la UBB

Sebi Buhai said...

PS-ul din comentariul anterior arata clar de ce faptul ca exista si straini (cu mai mult sau mai putin renume international) in board-ul editorial, nu prea conteaza, nu-i asa? Cvasi q.e.d. , as spune. Si cvasi ridicol in acelasi timp: e vorba de diseminarea de cercetare de calitate, cel putin in intentie, sper, ori tu publici in limba romana. LOL.

Intamplator sau nu... si eu sunt familiar cu o serie de situatii similare la alte reviste si revistutze stiintifice din afara Romaniei si nu doar dintr-o disciplina: cazul JSRI imi apare un déjà vu autentic... Sper, pentru JSRI, sa fie altfel.

Din punct de vedere logistic, acum, incercand sa explicam ceea ce se observa: nu e clar daca cei de la JSRI

1. au probleme in a primi articole de la cercetatori buni din alte parti si deci trebuie sa umple editiile cu ceea ce au, la nivel local (ceea ce in timp ar duce la eliminarea JSRI din ISI pentru ca nimeni nu ar mai cita nimic)

2. daca primesc din belsug articole din toata lumea si de la cercetatori 'seriosi', dar pur si simplu ai nostri sunt mai buni. Let me keep my expectations very low on this one, though.

Daca nu a fost clar inca, impresia mea (si doar a mea, evident nu exclud subiectivitate in exces, dar ceea ce e sigur e ca nu am nici un motiv sa fiu a priori impotriva jurnalului, sper ca asta e clar) de moment (intarita de faptul ca am dat un look rapid peste unele articole de acolo; se observa insa o oarecare imbunatatire in timp, cele mai recente editii sunt superioare primelor) e ca JSRI e un jurnal submediocru si daca anumite politici editoriale si de management a jurnalului nu se schimba in timp util, nu va iesi din categoria aceasta, ba mai mult, sunt toate sansele sa ajunga mai jos, de unde chiar nu te mai poti ridica... Sfat gratuit pentru cei care vor sa asculte :-)

Sa revin insa la tema principala, toate acestea sunt detalii. UBB-ul este intre primele, indiferent daca e prima sau a doua sau a treia blah blah blah dar, caveat lector, din Romania . Ori, asta (faptul ca ne axam pe clasamente relative in subsubsub-setul relevant) nu spune absolut nimic (in afara faptului ca- si aici sunt de acord cu ratiunea Ad Astra- e nevoie de un imbold, un start, un standard si ca la noi pentru moment asta ar fi okay). abia cand am putea vorbi de un loc fruntas (intr-un domeniu, cum am spus, nu clasamentul general e important) in, sa le luam pe rand, Europa de Est (nu cred ca e un secret ca in cele mai multe domenii Romania e codasa si la nivel regional), apoi Europa, apoi lume... atunci s-a facut ceva (cat sa zic? 30-40 de ani?). Si e la fel pentru orice alte universitati. Dar pentru asta trebuie invatat ca nu goana dupa pozitii in topul Shanghai per se, ci focusul pe cercetare de calitate, e lucrul de care e nevoie. Daca o universitate sau, mai bine, un departament oarecare de cercetare, dintr-o universitate oarecare din Romania ar intelege treaba asta si ar intelege ca doar intr-o competitie globala ar arata ceva, cred ca e clar ce trebuie facut. Altfel, nu dau doi centi pe gloria de a fi 'al mai tare si mai mare in cercetarea locala', expert in stiinta 'din fundul curtii'.

Anonymous said...

Oarecum tangential la subiect vin si va intreb relativ la procentajul de articole cu autori din afara Romaniei pentru cele 46 (patruzecisisase) (astazi numarate pe www.isinet.com) reviste romanesti indexate ISI. Nu am facut o asemenea analiza dar pariez ca ponderea e mare.
Pe de alta parte am cititi nu demult (daca doriti voi cauta si referinta) un articol care demonstra ca in general procentajul autorilor afiliati institutiei ce editeaza o revista este ridicat.

PS Daca sunteti interesat lista celor 46 de reviste romanesti indexate ISI este:
149. ACTA ENDOCRINOLOGICA-BUCHAREST

Quarterly
ISSN: 1841-0987
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

791. ANALELE STIINTIFICE ALE UNIVERSITATII "AL. I. CUZA" DIN IASI GEOLOGIE

Annual
ISSN: 0365-6594
UNIVERSITATEA AL. I. CUZA, CALEA 23 AUGUST 11, IASI, ROMANIA
792. ANALELE STIINTIFICE ALE UNIVERSITATII "AL. I. CUZA" DIN IASI SECTIUNEA BIOLOGIE ANIMALA

Annual
ISSN: 1224-581X
UNIVERSITATEA AL. I. CUZA, CALEA 23 AUGUST 11, IASI, ROMANIA
793. ANALELE STIINTIFICE ALE UNIVERSITATII AL I CUZA DIN IASI-SERIE NOUA-SECTIUNEA II A GENETICA SI BIOLOGIE MOLECULARA

Annual
ISSN: 1582-3571
UNIVERSITATEA AL. I. CUZA, CALEA 23 AUGUST 11, IASI, ROMANIA
794. ANALELE UNIVERSITATII BUCURESTI BIOLOGIE

Annual
ISSN: 0378-8989
EDITURA UNIVERSITATII BUCURESTI, SOSEAUA PANDURI NR. 90, BUCHAREST, ROMANIA
795. ANALELE UNIVERSITATII DIN ORADEA FASCICULA BIOLOGIE

Annual
ISSN: 1224-5119
UNIV ORADEA PUBLISHING HOUSE, UNIVERSITATII NR 1, ORADEA, ROMANIA, 410087

1090. ANUARUL COMPLEXULUI MUZEAL BUCOVINA FASCICULA STIINTELE NATURII

ISSN: ****-****
COMPLEXUL MUZEAL BUCOVINA, STR STEFAN CEL MARE, 33, SUCEAVA, ROMANIA, 720003
1091. ANUARUL INSTITUTULUI GEOLOGIC AL ROMANIEI

Annual
ISSN: 1453-357X
INSTITUTUL GEOLOGIC AL ROMANIEI, STR. CARANSEBES NR. 1, BUCURESTI, ROMANIA, RO-79678

2349. BULLETIN MATHEMATIQUE DE LA SOCIETE DES SCIENCES MATHEMATIQUES DE ROUMANIE

Quarterly
ISSN: 1220-3874
SOCIETATEA MATEMATICE ROMANIA, STR ACADEMIEI 14, BUCURESTI 1, ROMANIA, 010014

2815. CELLULOSE CHEMISTRY AND TECHNOLOGY

Tri-annual
ISSN: 0576-9787
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

3269. COLLEGIUM BIOLOGICUM

Irregular
ISSN: 1454-2021
TRANSYLVANIAN MUSEUM ASSOCIATION, STR. NAPOCA 2, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA, 3400

4327. ENTOMOLOGICA ROMANICA

Annual
ISSN: 1224-2594
ROMANIAN LEPIDOPTEROLOGICAL SOC, 48 REPUBLICII STREET, CLUJ, ROMANIA, RO-3400

4780. FARMACIA

Bimonthly
ISSN: 0014-8237
SOCIETATEA STINTE FARMACEUTICE ROMANIA, BUCURESTI, STR TRAIAN VUIA 6, SECT. 1, BUCURESTI, ROMANIA, 020956

6828. JOURNAL FOR THE STUDY OF RELIGIONS AND IDEOLOGIES

Tri-annual
ISSN: 1583-0039
UNIV BABES-BOLYAI, MIHAIL KOGALNICEANU NR. 1, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA, RO-3400

7208. JOURNAL OF COGNITIVE AND BEHAVIORAL PSYCHOTHERAPIES

Semiannual
ISSN: 1584-7101
INT INSTITUTE ADVANCED STUDIES PSYCHOTHERAPY & APPLIED MENTAL HEALTH, NO. 37 , REPUBLICII STREET, CLUJ-NAPOCA, CLUJ, ROMANIA, 00000

8051. JOURNAL OF OPERATOR THEORY

Quarterly
ISSN: 0379-4024
THETA FOUNDATION, C/O INST MATHEMATICS, PO BOX 1-764, BUCHAREST, ROMANIA, 70700

8057. JOURNAL OF OPTOELECTRONICS AND ADVANCED MATERIALS

Bimonthly
ISSN: 1454-4164
NATL INST OPTOELECTRONICS, 1 ATOMISTILOR ST, PO BOX MG-5, BUCHAREST-MAGURELE, ROMANIA, 76900

9293. MATERIALE PLASTICE

Quarterly
ISSN: 0025-5289
CHIMINFORM DATA S A, CALEA PLEVNEI NR 139, SECTOR 6, BUCHAREST, ROMANIA, R-77131

9556. METALURGIA INTERNATIONAL

Bimonthly
ISSN: 1582-2214
EDITURA STINTIFICA FMR, CALEA GRIVITEI, NR 83, SECTOR 1, O P 12, BUCHAREST, ROMANIA, 010705

10365. NORTH-WESTERN JOURNAL OF ZOOLOGY

Annual
ISSN: 1584-9074
UNIV ORADEA PUBLISHING HOUSE, UNIVERSITATII NR 1, ORADEA, ROMANIA, 410087

10482. NYMPHAEA

Annual
ISSN: 0253-4649
MUZEULUI TARII CRISURILOR, B-DUL DACIA NR 1-3, ORADEA, ROMANIA, 410464

10535. OCROTIREA NATURII SI A MEDIULUI INCONJURATOR

Semiannual
ISSN: 0253-1879
RODIPET, CALEA 13 SEPTEMBRIE 13, P. O. BOX 5-42, BUCHAREST, ROMANIA, 50711

10573. OLTENIA STUDII SI COMUNICARI STIINTELE NATURII

Annual
ISSN: 1454-6914
MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA, OLTENAI STUDII SI COMUNICARI STIINTELE NATURII, OLTENIA, ROMANIA, 00000

11528. PROCEEDINGS OF THE ROMANIAN ACADEMY SERIES B-CHEMISTRY LIFESCIENCES AND GEOSCIENCES

Tri-annual
ISSN: 1454-8267
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

12145. REVISTA DE CHIMIE

Monthly
ISSN: 0034-7752
CHIMINFORM DATA S A, CALEA PLEVNEI NR 139, SECTOR 6, BUCHAREST, ROMANIA, R-77131

12229. REVISTA ROMANA DE BIOETICA

Quarterly
ISSN: 1583-5170
COLEGUIUL MEDICILOR IASI, STR CAROL I, NR. 3-5, IASI, ROMANIA, 00000
12230. REVISTA ROMANA DE MATERIALE-ROMANIAN JOURNAL OF MATERIALS

Quarterly
ISSN: 1583-3186
SERBAN SOLACOLU FOUNDATION, STR GHEORGHE POLIZU NR 1, COD 011061 SECTOR 1, BUCUREST, ROMANIA, 00000
12231. REVISTA SCIENTIA PARASITOLOGICA

Semiannual
ISSN: 1582-1366
FUNDATIA SCIENTIA PARASITOLOGICA PRO VITA, CALEA MANASTUR NR 3, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA, 3400
12292. REVUE ROUMAINE DE BIOLOGIE-BIOLOGIE ANIMALE

Semiannual
ISSN: 0377-8142
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117
12293. REVUE ROUMAINE DE CHIMIE

Monthly
ISSN: 0035-3930
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117
12294. REVUE ROUMAINE DE GEOLOGIE GEOPHYSIQUE ET GEOGRAPHIE-GEOPHYSIQUE

Annual
ISSN: 1220-529X
RODIPET, CALEA 13 SEPTEMBRIE 13, P. O. BOX 5-42, BUCHAREST, ROMANIA, 50711

12357. ROMANIAN JOURNAL OF BIOCHEMISTRY

Semiannual
ISSN: 1582-3318
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117
12358. ROMANIAN JOURNAL OF INFORMATION SCIENCE AND TECHNOLOGY

Quarterly
ISSN: 1453-8245
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117
12359. ROMANIAN REPORTS IN PHYSICS

Quarterly
ISSN: 1221-1451
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

12450. SATU MARE STUDII SI COMUNICARE SERIA STIINTELE NATURALE

Annual
ISSN: 1582-201X
SATU MARE STUDII SI COMUNICARE SERIA STIINTELE NATURALE, MUZEUL JUDETEAN SATU MARE, SATU MARE, ROMANIA, 00000
13135. STUDIA PHAENOMENOLOGICA

Quarterly
ISSN: 1582-5647
ROMANIAN SOCIETY PHENOMENOLOGY, 49 MIHAIL KOGALNICEANU BLVD, AP 45, BUCHAREST, ROMANIA, 050104

13141. STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI BIOLOGIA

Semiannual
ISSN: 1221-8103
UNIV BABES-BOLYAI, MIHAIL KOGALNICEANU NR. 1, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA, RO-3400
13142. STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI GEOLOGIA

Semiannual
ISSN: 1221-0803
UNIVERSITATIS BABES BOLYAI, GH. BLASCU NO.24, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA, 3400
13143. STUDIA UNIVERSITATIS VASILE GOLDIS ARAD SERIA B

Annual
ISSN: 1453-1038
UNIVERSITATEA DE VEST VASILE GOLDIS ARAD, NO 91-93, LIVIU REBREANU STR, ARAD, ROMANIA, 00000

13174. STUDII SI CERCETARI COMPLEXUL MUZEAL BISTRITA-NASAUD GEOLOGIE-GEOGRAFIE

Annual
ISSN: 1582-5167
COMPLEXULUI MUZEAL BISTRITA-NASAUD, STR GRIGORE BALAN NR. 19, BISTRITA, ROMANIA, 420094
13175. STUDII SI CERCETARI DE GEOLOGIE

Annual
ISSN: 1220-4994
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117
13176. STUDII SI CERCETARI STIINTIFICE UNIVERSITATEA BACAU SERIA BIOLOGIE

Annual
ISSN: 1224-919X
UNIVERSITATEA BACAU, CALEA MARASESTI, 157, BACAU, ROMANIA, 600115

13187. SUCEAVA ANUARUL MUZEULUI NATIONAL AL BUCOVINEI FASCICULA DE STIINTELE NATURII

Annual
ISSN: 1224-1954
MUZEUL NATIONAL AL BUCOVINEI, STR. STEFAN CEL MARE, 33, SUCEAVA, ROMANIA, 720003

13395. THEORETICAL AND APPLIED KARSTOLOGY

Annual
ISSN: 1012-9308
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

13592. TRAVAUX DE L INSTITUT DE SPEOLOGIE EMILE RACOVITZA

Annual
ISSN: 0301-9187
EDITURA ACADEMIEI ROMANE, CALEA 13 SEPTEMBRIE NR 13, SECTOR 5, BUCHAREST, ROMANIA, RO-76117

13595. TRAVAUX DU MUSEUM NATIONAL D HISTOIRE NATURELLE-GRIGORE ANTIPA

Annual
ISSN: 1223-2254
MUSEUM D'HISTOIRE NATURELLE GRIGORE ANTIPA, SOSEAUA KISSELEV NR. 1, BUCHAREST, ROMANIA

Sebi Buhai said...

Cum ziceati, tangential... Primul punct nu are nici o legatura cu discutia anterioara (dar il voi aborda mai jos) si ma tem ca nici al doilea nu poate fi folosit in context, desi un sambure de adevar exista acolo (nu atat cat ati dori).

1. Relativ la ce ati masura numarul de autori straini care publica in jurnalele romanesti incluse in ISI? Daca luati cele cateva jurnale romanesti care intr-adevar au un statut cat de cat decent intre cele recunoscute ISI, din lista dvs. (mai putin de 25%), poate acolo ati avea un procent oarecare de straini publicand si probabil tot minor relativ la cei bazati in Romania. Mai departe, intre 'strainii' care publica in aceste jurnale probabil o mare parte sunt romani cu afiliatie dubla, in Romania si in strainatate. Dar desigur toate acestea nu inseamna ca nu exista jurnale romanesti de calitate si cu perspectiva de a-si imbunatati si mai departe statutul. Si e foarte bine ca reviste romanesti cu potential sa fie lansate. Din pacate, nu toate sunt cu 'potential' (si uneori asta poate fi dedus deja dupa primii doi ani de functionare). Si atunci probabil ca ar fi mai bine sa fie aplicata notiunea de "creative destruction"-- daca in timp de 5-6 ani jurnalul respectiv se bazeaza in continuare in majoritate pe contributii locale (si mediocre), daca echipa editoriala e in majoritate locala si cvasi-necunoscuta, nu mai e eficient sa-l mentii. Costurile (inclusiv cel societal in cazul Romaniei, unde asimetria informatiala domina- altfel nu ar conta, nimeni nu ar mai trimite articole la acel jurnal; deci nu e vorba doar de costurile directe) ajung sa depaseasca beneficiile. Cu mai bine de un an in urma am scris despre una din revistele stiintifice din Romania de succes (bazat pe articolul Cristinei Vidulescu din Ad Astra) . Deci potential exista, dar nu trebuie exagerat. Multe din cele 46 de reviste pe care le mentionati sunt submediocre (la noi din pacate inca nu s-a inteles si probabil maipana cand ar trebui sa se mearga pe frecventa asta (intai lumea ar trebui obisnuita cu ISI, as such), ca ISI per se nu e neaparat calitate- in interiorul ISI exista eterogenitate enorma). Sa va mai dau inca un atribut clar al unei publicatii (sub)mediocre: axarea pe subiecte multidisciplinare. Daca vrei sa faci asta esti Science, Nature sau PNAS, unde intr-adevar ai editori de marca din fiecare stiinta. Nu JSRI & the like...


2. punctul de aici e vag si nu justifica concluziile din discutiile anterioare. E adevarat ca se intampla ca o revista sa aiba acel (minor, epsilon, daca jurnalul se respecta!)bias catre institutul care il publica- si se intampla si la jurnale de top- dar suntem departe de a avea marea majoritate a publicatiilor provenind din acea institutie. In plus se respecta acelasi standard editorial, deci daca lucrarea nu trece de standard, nu se publica, indiferent de unde provine (in paranteza aici, nu e dificil de imaginat ca daca jurnalul e publicat la Harvard, Chicago Univs etc. sunt sanse foarte mari ca lucrari de la Harvard sau respectiv Chicago sa intre pur si simplu pe merit, chit ca ar parea oarecum 'biased' la o analiza empirica naiva- dar Babes-Bolyai nu e Harvard sau Chicago , nu e nici macar la nivelul unor universitati din vecinatate: Ungaria, Cehia, Rusia chiar... ). Deci ma uimeste ca ati putea considera acest punct macar tangential discutiei vis-a-vis de JSRI. De fapt nu e dificil sa deduc ca probabil Dvs., "anonimul" care comentati, de la ASE, aveti cel putin un articol in JSRI (cat de intamplator e "intamplator"? :-)) si incercati sa justificati ex-post calitatea jurnalului (si daca mai fac un efort, probabil stiu deja cine e interlocutorul meu, avand in vedere o recenta intrare pe Ad-Astra la publicatii...)- dar totusi astept sa iesiti singur din anonimat :-).

Revenind la chestiunea - cat de bun e JSRI- aici vom ramane momentan la pareri diferite, chit ca- si am zis asta de la bun inceput- nu exclud sa fie si articole bune acolo (din pacate pentru autorii lor, trimise la un jurnal care nu pare sa promita nimic...) si nu exclud ca publicatia sa isi imbunatateasca standardul- DAR asta nu se va realiza urmand practicile de pana acum.

Anonymous said...

Absoluta dreptate ca discutam mult pe langa subiectul initial.
Ceea ce voiam sa spun e ca romanii se adapteaza. Se cer articole ISI mai nou, vor fi articole ISI. Cu 2 ani in urma erau 6-8 reviste ISI in Romania.
In acest moment sunt pe site-ul CNCSIS listate 10.
Cautarea mea de astazi (si mi-a scapat exemplul de buna practica furnizat de dvs.: JOURNAL OF CELLULAR AND MOLECULAR MEDICINE) arata ca sunt 47 de reviste. Cunosc destule care sunt in procesul de evaluare acum.
Vom ajunge, vorba unui distins coleg, sa fie "mai multe reviste decat scriitori in ele".
Timpul va cerne si calitatea va invinge.
Da, calitatea se poate masura cu IF in cazul domeniilor unde se aplica acest criteriu. In alte cazuri insa, nu stiu care este solutia corecta. Relativ la calitatea JSRI ramanem pe pozitii opuse (si nu ex-post) ;).
Articolul la care va referiti (Ad-Astra) a fost publicat urmare a unui 'major revisions'. Standardele editoriale sunt aceleasi pentru toata lumea. Din nefericire (si eu sunt in echipa editoriala a unei reviste) constatam ca evaluarile articolelor pot sa fie extrem de inegale.

Sebi Buhai said...

Din pacate asta e problema, "adaptabilitatea" romanilor... Ideea "se cere ISI" se baza pe faptul ca lumea ar trimite la jurnalele prestigioase care exista si nu la cele din ograda locala, care au ajuns cumva, in ISI, recent sau foarte recent...

Dupa cum ziceti si Dvs, time will tell... Ar mai fi multe de discutat referitor la IF-uri si ierarhii interioare domeniilor corelate IF-ului dar nu identice, despre motive si motive, despre standarde si standarde, despre performanta si/sau supravietuire. Din pacate nu am pe moment timpul necesar acestor discutii- dar cu siguranta acestea isi au meritul lor. Va adresez totusi intrebarea (foarte directa si cerand un raspuns direct): ati trimis articolul respectiv la JSRI pentru ca

a) ati considerat ca nu ar avea sanse in alta parte (nu am citit articolul din lipsa de timp, deci deocamdata nu ma pot pronunta personal...). Aici poate fi vorba si de faptul ca ar fi un articol scris in graba, un fel de raport, to start with si in general va axati pe alte tematici (si alte standarde, eventual)

b) ati considerat ca articolul e bun si ca JSRI ar fi cel mai bun loc pentru publicarea acestuia

c) ati considerat ca articolul e bun, dar ati fost presat de timp, deci ati ales alternativa usoara


Chestia cu "se cere ISI, va fi ISI" e de moment- luata ad litteram evident ca implica "publica cat de mult in orice se afla in ISI" si este de fapt o motivatie pentru 'race to the bottom', if anything (fiti linistit, nu doar Romania e in situatia aceasta). In curand, la nivel de institutie (depinde unde vrea institutia sa-si seteze standardul) va fi nevoie de publicarea, pe domenii, a unor ierarhii de prestigiu. Asta va implica- ceea ce e normalitate in universitati si institute de cercetare serioase- ca un articol in Science nu e acelasi lucru cu un articol in... JSRI (sa continuam subiectul), chit ca ambele sunt in ISI. Sau, sa luam aria economie-econometrie, inlocuiti Science cu Econometrica, American Economic Review, Journal of Polical Economy, Review of Economic Studies, QuarterlyJournal of Economics...

Anonymous said...

JSRI are numere tematice.
Am aplicat cu articolul pentru o anumita tema tratata.
Dintre variantele dvs cred ca cea corecta, din punctul meu de vedere, este b.
Ma simt deosebit de magulit ca am prins un loc intr-un numar in care printre altii semneaza articole: Leonard Swidler sau Moshe Idel.
Dati o cautare dupa "religio*" (adica religion or religious) in lista de la www.isinet.com. Sa vedeti cate reviste trateaza acest domeniu. Din cele 26 de rezultate destule dintre ele sunt pe domenii de tipul: istoria religiilor, filosofia religiilor sau asemenea. Ramane un numar limitat de reviste tinta. Am considerat ca JSRI este de un nivel corect.

Acum relativ la strategiile de gasire a celui mai bun jurnal putem distinge:
a) Se alege primul jurnal din top. Se trimite articolul. Se asteapta n luni pentru rezultat. La un eventual refuz se repeta procedura alegand un jurnal care se situeaza cu cateva pozitii mai jos. Si tot asa pana la gasirea jurnalului potrivit.
b) Se cauta un compromis intre locul din ierarhie a unui jurnal si posibilitatile reale de publicat acolo. Eventual se folosesc liste intocmite de institutii precum www.cabells.com de unde se poate vedea eventual si procentul de articole acceptate. Atata vreme cat jurnalul respectiv este pe o lista acceptata national sau institutional totul e ok.

Sigur ca probabil oricarei persoane i-ar place sa debuteze direct cu Harvard Business Review sau American Economic Review dar pana acolo poate ca se ajunge si utilizand tehnica pasilor mici. Asta presupunand totusi ca nu toata lumea e geniu. ;)

De exemplu: Am doua comunicari acceptate la Conferinta din Bremen "Plurality & Representation. Religion in Education, Culture and Society" (http://www.religion.uni-bremen.de/dvrweasr2007/en/?cat=1/). Avand in vedere ca nu se publica un volum (sau cel putin asta e informatia pe care o detin acum) cu una dintre comunicari voi aplica la JSRI iar cu alta la o alta revista din cele 26 pomenite anterior. Nu cred ca voi alege Journal of Religion publicat de Univ. din Chicago. Totusi nu sunt de pregatit pentru o locatie pe unde a fost si Eliade ;).

Am avut o comunicare sustinuta de catre unul dintre autori la institutia care va gazduieste si pe dvs. si organizata de EWGFM. Deoarece nu a fost pulicat un volum am aplicat cu ea la o revista din Grecia care nu e ISI dar noua ni s-a parut OK.

Sebi Buhai said...

Iarasi in mare graba, scuze de la inceput pentru eventuale omisiuni... Dincolo de gustibus, permiteti-mi sa va spun ca intreaga dvs. strategie de publicare este gresita si asta nu e materializat in modul de publicare ci in motivatia (the incentive) pe care o prezentati. As intelege ca scrieti articole pentru JSRI si grupul calitativ asociat daca sunt articole auxiliare, pe langa cele pe care le-ati trimite in mainstream journals (singura modalitate de a arata si celora caror le-ar putea pasa ce stiti si ce puteti), articole scrise de facto in no time. Dar logica trimitetii articolelor dvs. principale, pardon, ratiunea conceperii lor in acest scop, de la bun inceput, imi scapa. Nu mai insist pe contradictiile dintre varianta aleasa intre cele prezentate de mine (b) si restul comentariului precedent pe care l-ati scris.

Intre jurnale necunoscute (si irelevante) si cele importante pentru aria dvs. (inteleg ca sunteti la ASE in economie/econometrie/statistica) e mult si e loc de mult mai mult decat de genii :-). Cu alte cuvinte sunt destule jurnale prestigioase pe langa cele pe care le-am mentionat (care sunt extrem de prestigioase pentru oricine, de la Harvard la CEU in Budapesta si nu multi publica acolo). Presupun ca sunteti familiar cu ierarhiile jurnalelor din domeniu. Inteleg ca aproape nimeni din ASE (sau din alte departamente economice din Romania) a fost vreodata in stare sa publice in mainstream-uri, sa puna institutia respectiva undeva pe harta, dar de la generatiile recente se asteapta schimbarea, viziunea pe termen lung, dorinta de performanta. Mai ales daca ati fost prezent la unele conferinte si seminarii internationale si ati vazut oarecum despre ce e vorba ( acum nu stiu cat de mare e asimetria informationala acolo si s-ar putea sa fie mult mai grav decat credeam- asta apare deja flagrant, de exemplu, in asocierea HBR-ului cu AER-ul, desi nu fac parte din acelasi field). In mod normal un jurnal ca JSRI nici nu ar conta in portofoliul dvs. de publicatii daca ati fi evaluat la o universitate din Vest, pentru ca nu e de profil (ignorand aici faptul pe care nu vreti sa il acceptati ca e submediocra...). Cum ziceam, ar conta doar auxiliar.

Dar pentru ca vreau sa va dau niste sfaturi (in masura in care pot) practice, sa lasam criticile si sa va intreb pentru clarificare: aveti acces de la ASE la bazele jstor, econlit, proquest, elin? Cu alte cuvinte, vreau sa inteleg in ce masura e vorba de o problema de resurse si in ce proportie e vorba de politici si/sau mentalitati. Desigur intre cele doua poate sa existe -- si mai mult ca sigur ca exista- o corelatie deloc neglijabila.

PS. Va mai dau niste idei/sfaturi (tot in fuga, urmarind ce ati scris si uneori extrapoland): i) in economie/econometrie volumele de conferinta au acelasi standing, deci cat de mult trebuie incercat evitarea lor si publicarea lor prin peer review-ul normal (si in cazul conference volume-urilor exista un review, dar nu e acel peer review standard); ii) conferintele si seminariile care conteaza sunt cele ale asociatiilor profesionale importante (exemple: AEA, EEA, ESEM, SOLE, EALE etc)- sau daca vreti un proxy pentru calitatea lor vedeti cine sunt keynote speakers :-)- sper sa intelegeti ce vreau sa zic; iii) eterogenitate exista din plin la toate institutiile, de oriunde ar fi- desigur unde institutia are si vrea sa isi pastreze un renume, varianta e doar la o extrema a distributiei de calitate; iv) seminariile si conferintele nu conteaza in the long run absolut deloc (eventual doar cele invited in rolul de keynote speaker, if you catch my drift): ceea ce conteaza pe termen lung e doar calitatea publicatiilor. "Noua ni s-a parut OK" nu e suficient...

Anonymous said...

In primul rand o clarificare: Chiar daca sunt din ASE, in momentul acesta , unul dintre domeniile care ma preocupa in mod deosebit este statistica religiei(ilor) (sau metode cantitative in studiul religiilor). In acest context sunt direct interesat de o conferinta organizata de catre European Association for Study of Religions (si chiar imi convine ca nu publica volum) sau de trimiterea de lucrari catre reviste precum JSRI. Sigur ca in analiza domeniului religios incerc sa ating si o componenta economica. Dar aceasta componenta poate fi una secundara. Un al doilea domeniu de care sunt legat este statistica educatiei.
In al doilea rand: Da, poate sa vi se para ciudat ca cei de la ASE accepta sa aiba in corpul profesoral si persoane care nu sunt strict calate pe "economics".
Suntem aproximativ 850 cadre didactice in ASE. E intr-adevar destul de neplacut ca nu s-au reusit (eu nici nu stiu daca cineva a incercat) publicari in reviste apartinand Top100 din economie.
Avem opinii divergente (remarcati ca imi place sa sondez in zone multi sau inter-disciplinare - un atribut specific, din punctul dvs. de vedere, "jurnalelor (sub)mediocre") in ceea ce priveste abordarile multi sau inter-disciplinare. Poate aveti dreptate si trebuie urgent sa ma schimb domeniile care ma intereseaza in principal. Nu stiu. Perceptia mea este ca statistica religiilor este un domeniu in care este loc pentru sapat serios.
Ati intrebat despre situatia bazelor de date academice ce pot fi accesate din ASE. Avem acces la JSTOR, ProQuest, EBSCO, SCOPUS si ScienceDirect. La EconLit nu avem acces si, imi cer scuze pentru ignoranta, dar despre ELIN nu am auzit.

Sebi Buhai said...

Domnule Herteliu,

Din fire sunt foarte direct si voi ramane direct (ati observat si dintr-un post recent al meu ca economistii in general sunt asteptati sa fie directi, neiertatori, dar corecti), desi pastrez, sper ca ati observat, o nuanta diplomatica.

Observ acum ca aveti de fapt 3 articole in JSRI, nu doar unul :-). Inteleg de ce va erijati deci in avocatul apararii cu atata fervoare. Pentru a nu mai insista pe divergentele noastre, nu credeti totusi ca nu ati putea diversifica- ati ales a very risk asset, cu alte cuvinte, daca pariati totul pe JSRI cred ca stiti ce se poate intampla...


Interpretati gresit ceea ce am spus, eticheta de submediocru(a) era asociata doar cu jurnale gen JSRI si deloc cu coordonate gen 'multidisciplinar/interdisciplinar", in general. "Economics of religion" e un subfield activ deja de foarte multa vreme si articole pe tema s-au publicat in jurnale generale de prestigiu din economie. Va las pe dvs. sa faceti un search (intre altele chiar Robert Barro e interesat de field, daca e sa fiti influentat, nu ar strica sa incepeti de aici)... Deci adevarat, de "sapat" este inca mult, dar sapand si publicand in jurnale obscure nu ati realizat nimic si at the very end of the day, dvs. sunteti cel mai in pierdere. Cu alte cuvinte, pana cand nu aratati ca puteti publica ceva in mainstream (incepeti de la Journal of Applied Economics, Economica, etc, jurnale relativ ok- ar fi chiar foarte ok pentru Romania , dar mediocre, in genere...), nu puteti spune ca va intereseaza vreun subiect (sa revin pe ce spuneam anterior, dar din pacate observ ca nu prea cititi printre randuri: chiar si a concepe un articol care nu ar putea intra macar in top 50 mainstream este ne-stiintific).

Relativ la componenta eterogena a ASE-ului si interese variate etc: domnule, pana cand macar cineva de la ASE dovedeste ca poate publica decent, in mod constant, degeaba va specializati pe nise si publicati in jurnale fara vizibilitate. Din nou, nu exclud sa publicati si ACOLO daca ati publicat si in mainstream, in jurnale unde chiar ati fi citit de 'peers' (cine altcineva vreti sa va judece lucratile, prima facie,teologii si filozofii. Dar care e cv-ul, care e cartea de vizita altfel? Am nspe articole in JSRI? Care a avantajul dvs. comparativ? Bun, daca va specializati in economics of religion, statistics of religion, sa vedem o publicatie de marca in domeniu. Metodologia trebuie sa fie tot economica, daca sunteti economist. Altfel ati fi sociololog, politolog, teolog s.a.m.d.


Iar in ceea ce priveste faptul ca aveti acces la toate bazele de publicatii mentionate, e exact q.e.d; e vorba de mentalitati/politici. Mai facem un jurnal nou, mai trimitem o publicatie la vecinii din Cluj, din fericire e si in ISI si iata ca avem ISI... ISI-pisi, domnule Herteliu. Nu am nimic impotriva JSRI, dar vreau sa vad ca va publicati lucrarile intr-un jurnal mainstream. Aici veti primi si feedback real. Deci e un sfat pentru dvs. si ma ostenesc sa vi-l dau tocmai pentru ca ati facut efortul de a ma citi si de a scrie seria aceasta de comentarii. E totusi un pas inainte. Deja ati crescut in ochii mei mult relativ la colegii dvs. de la ASE (am mai vorbit si altadata pe blog despre faptul ca persoane cu putere de decizie la ASE au declarat foarte surprinse la o conferinta pe tema educatiei si cercetarii de la Sinaia, din 2004 (parafrazez, din memorie): "...e nevoie de publicatii ISI? Pai noi nu am stiut asta, iertati sa fim. Daca e sa fie ISI, ISI va fi. Doar sa ne spuneti". Ar trebui sa ma abtin de la LOL, dar nu o voi face...

Anonymous said...

Bagati de seama ca cele mai productive domenii sint cele cu cei mai putini studenti si anume fizica, matematica, chimia... romanii se inghesiuie ca prostii la facultatile cele mai slabe din romania , drept, economie, sociologie si alte ... scoli de balet in loc sa aleaga o educatie stiintifica de claitate. Asta e.. si situatia va fi la fel si la clasificare domeniilor facuta de MECTS