Tuesday, April 03, 2007

Despre (si pentru...) cercetatorii romani din Romania

Nu este prima oara cand primesc asemenea email-uri (si intuitia imi spune ca nu va fi nici ultima...). Mai precis, am primit pana acum 8 (opt) astfel de mesaje (le pastrez pe toate), in ultimii 3 ani, pe acelasi topic, de la cadre didactice universitare din Romania. Pentru a lasa mesajul sa vorbeasca de la sine, preiau parti din acest email ajuns la destinatie ieri seara:


Stimate domnule Ioan Sebastian Buhai,
Ma numesc [nume persoana retras] si sunt lector la [nume universitate si facultate retras].
[alte informatii de natura personala retrase]
Am gasit informatii biografice despre dumneavoastra pe Ad Astra si Generatia Asteptata si am citit cateva articole in romana ale dumneavoastra in revista Cotidianul. Inainte de toate va felicit pentru realizarile dumneavoastra si va doresc mult succes mai departe in cariera dumneavoastra academica! [parte nerelevanta retrasa] Am avut ocazia sa vizitez [numele universitatii retras] si sa inteleg diferenta dintre facultatile de la noi si cele din strainatate, in special cele din Statele Unite ale Americii sau Uniunea Europeana. Din pacate am fost nevoit sa ma intorc in Romania [parte nerelevanta retrasa] si acum incerc sa gasesc orice bursa sau pozitii temporare de cercetare oriunde in afara. As prefera [numele tarii retras]. Va scriu pentru a va ruga sa ma ajutati sa gasesc asemenea pozitii. Dumneavoastra fiind in mediul academic din afara si cunoscand foarte bine situatia cu pozitiile universitare stiti fara indoiala mai bine decat noi in Romania.
[parte mai putin relevanta retrasa]
Multumesc pentru orice ajutor si imi cer iertare pentru inconvenientele provocate,
Cu multa stima,
[nume persoana retras]


Dupa cum am raspuns si persoanei in cauza (si celor 7 anterioare...), "ajutorul" meu nu poate consta in altceva decat in informatii (in plus, nu sunt deocamdata decat doctorand, deci in mod sigur ati primi informatii mult mai precise si implicit, mai utile, de la altii, cu mult mai multa experienta- sunt destui romani in academe-ul economic, in SUA sau EU). Mai departe depinde doar de aplicant. Esential este background-ul personal, CV-ul cu care te prezinti si, sine qua non, publicatiile stiintifice in subdomeniul tau, pentru orice aplicatie. Din pacate, varsta aplicantului conteaza si ea, destul de mult, mai ales pentru pozitii de inceput in ierarhia academica (postdoctorand sau lector="assistant professor"), mai ales cand nu exista deja publicatii de calitate in jurnale peer-review recunoscute (caz in care persoana ar fi putut deja aplica pentru diverse posturi oriunde in lume fara sa ajunga sa mai intrebe in dreapta si in stanga...). Anunturi despre diferite posturi din academia (si nu doar academia) in economie exista pe foarte multe site-uri online (am incercat o compilatie a celor pe care le consider foarte bune, pe website-ul meu, de exemplu, dar mai sunt si altele; mai multe referinte generale pentru "economistii" din academia sunt aici ). Desigur discutia ar trebui sa includa si situatia cercetarii din Romania, in particular in economie si in alte stiinte sociale (am mai vorbit despre asta) dar si faptul ca foarte mici progrese (epsilon...) s-au facut in ultimii ani. Mult prea putine insa. Deci inteleg foarte bine sentimentul exprimat in mesajul de mai sus. La un moment dat am scris chiar un eseu mai lung pe tema asta- in PDF (acelasi eseu este online si aici, in HTML, cu un rezumat la inceput)- ar trebui sa-i fac un update pentru ca e destul de vechi, dar mare parte din el inca e de actualitate (din pacate...).

PS. Corectie: Nu am decat un singur articol in "revista" Cotidianul, scris la repezeala si acela, deci nu e posibil sa fi citit mai multe articole ale mele acolo :-). In general nu consider ca la inceputul carierei lumea ar trebui sa piarda prea mult timp scriind pentru publicul general, ci ar trebui sa se ocupe de cercetare stiintifica, la propriu. Ca au mai scris ei despre mine (mai mult de bine decat de rau :-)), e altceva.

7 comments:

Anonymous said...

Sebster vad ca cei de la Cotidianul chiar te plac nu doar ca nu vorbesc de rau de tine. Poate ca i-ai mituit ;).Vad esti pe list cu Vali Gheorghita, transmite-i salutari daca va intalniti la un Heineken :)

Sebi Buhai said...

Te salut domn sef de gara :-). Nu stiam ca imi citesti blogopovestile...´Sa stii ca nu il cunosc foarte bine pe Gheorghita desi poate ca ne-am intalnit pe undeva. Si in Olanda nu l-am intalnit.

Dar greseala ta fatala e alta :-) de cand ti-a trecut tie prin cap ca imi place Heineken?!! Ai vrut sa zici Hoegaarden? Te rog :-).

Anonymous said...

Nu dai un indiciu de la ce facultate e persoana?...

Anonymous said...

Iarta-mi ignoranta, pana la urma nu-mi dau seama daca tu momentan esti in Rotterdam sau in Aarhus. Eu tocmai am fost acceptata la un master in Leiden :)

Sebi Buhai said...

& Aurora:
Sunt in Aarhus si tranzitez din cand in cand la Amsterdam (nu Rotterdam!). E povestea mai lunga, am fost afiliat si probabil ca voi sustine teza de doctorat la Rotterdam, dar am avut tot timpul biroul si am locuit la Amsterdam, interactionand cu cei de la University of Amsterdam si Free University of Amsterdam (care impreuna cu Erasmus University Rotterdam formeaza, la nivel de research & graduate studies in Economics, Tinbergen Institute). Amsterdam nu se compara cu Rotterdam :-)

Felicitari pentru oferta primita de la Leiden. In ce anume e masterul? Am interactionat in trecut (cand imi faceam studiile la Utrecht) cu lume de la Political Sciences de acolo si nici in matematica sau medicina nu sunt deloc rai, am si acolo niste cunostinte. In ceea ce priveste Humanities subjects, nu stiu foarte bine profilul universitatii, dar am auzit lucruri bune.

Anonymous said...

Mersi pentru felicitari :)

Programul se numeste Master in European Union Studies si este condus de un britanic, Richard T. Griffiths. Printre altele se studiaza si "Economics of the European Union" :)

Sebi Buhai said...

Mi-e teama mie ca acolo e intr-adevar una din marile probleme: la Economics of the EU :-). Deci speram ca la sfarsitul masterului Aurora sa aiba niste solutii! :-). Foarte bine, suna foarte interesant. Tine-ma la curent. Daca ai nevoie de vreo informatie referitoare la Olanda etc. nu ezita sa-mi scrii pe email (vezi pe website-ul meu, oricare email de acolo e okay).