Tuesday, January 30, 2007
Nos Télécoms
Analize economice a la "The Money Channel" & "RGN"
Maths at work: balancing a wobbly table
Sunday, January 28, 2007
World leaders' youth photos
Russian politics: chess or judo?
YouTube to share its ad revenues with its clip contributors
Sundance Festival '07: The Jury Prize for International Short Filmmaking goes to Radu Jude's "Lampa cu Caciula" ("The Tube with the Hat")
Between funny and sad
Saturday, January 27, 2007
Paul Krugman on Milton Friedman (and my opinion on Krugman's essay)
The subfield of macroeconomics was born, not as a science, but more as a type of engineering. The problem that gave birth to our field was the Great Depression. God put macroeconomists on earth not to propose and test elegant theories but to solve practical problems. This essay offers a brief history of macroeconomics, together with an evaluation of what we have learned. My premise is that the field has evolved through the efforts of two types of macroeconomists, those who understand the field as a type of engineering and those who would like it to be more of a science. While the early macroeconomists were engineers trying to solve practical problems, the macroeconomists of the past several decades have been more interested in developing analytic tools and establishing theoretical principles. These tools and principles, however, have been slow to find their way into applications. As the field of macroeconomics has evolved, one recurrent theme has been the interaction, sometimes productive and sometimes not, between the scientists and the engineers. John Maynard Keynes (1931) famously opined, "If economists could manage to get themselves thought of as humble, competent people on a level with dentists, that would be splendid." As we look ahead, "humble" and "competent" remain ideals toward which macroeconomists can aspire.
Summarizing Proust
Economii virtuale
Petitii si...petitii
Avand in vedere ce se petrece si, mai ales insistenta cu care finantele sustin o masura absurda, in ciuda oricarui argument de bun simt sau legal, eu interpretez acest lucru, in singurul mod posibil si anume ca, ne este prezentat dispretul si desconsiderarea profunda pe ca ministrul Valdescu o nutreste fata de investitorii de pe piata de capital. Pentru ca sa nu se mai iveasca abuzuri de acest calibru si pentru a ne pozitiona acolo unde meritam, este necesar ca sa raspundem abuzului cat mai repede.
Sincerely,
...
Friday, January 26, 2007
Democracy for sale
Thursday, January 25, 2007
Presa recenta si impresii
- highlight: Costi Rogozanu si Grija pentru tineretul pierdut. Omul asta gandeste (o singura cadere, minora, pana acum, pe de alta parte la superlativ si cu alta ocazie- de fapt analiza sa de atunci e extrem de valabila si acum, cu CTP-ul iarasi erou). Un citat menit sa capteze esenta comentariului sau din Cotidianul:
Ideea principala ar fi: daca masuram cultura tineretului cu instrumente vechi, nu facem decit sa intram intr-o clasica neintelegere intre generatii. Am constatat ca un tip cu 10 ani mai tinar priveste mult mai inteligent la televizor. Iar un pusti cu 15 ani mai tinar are un alt simt al Internetului, asa cum eu am un simt mai dezvoltat in orientarea printre texte. E mai mult o dilema despre un filtru al informatiei. Dar ramine intotdeauna o provocare pentru orice sistem de educatie perfectionarea accesului si a orientarii individului in spatiul de informare. Toata lumea vorbeste despre scoli sau manuale. Nu prea conteaza ce scrie in ele, va asigur. Conteaza foarte mult cum discuta profesorul temele mentionate acolo. Se vorbeste prea putin insa despre cit de opace sint bibliotecile din Romania, despre cit de greu ajungi sa citesti daca nu esti in mediul universitar, despre accesul incomparabil mai greu la text. Sa nu fetisizam cuvintul scris si sa nu fantazam apocaliptic. S-ar putea sa existe si alte forme de inteligenta educata pe planeta asta.
- Eugen Istodor, de obicei fara greseala, acum insa freaca menta: cetitori in beletzele. Pretinzi gramatica si intelesuri subliminale (sic!) la domnii Tariceanu sau Basescu? LOL. In particular imi place partea urmatoare a analizei distinsei profesoare intervievate (care totusi se salveaza in finalul interviului): "Este o sintaxa orala, dar si un lexic adecvat. Este clar ca premierul vrea ceva mai personal de la presedinte." Categoric dorea saracu' ceva, dar numai Darius i-a ghicit pofta: un kebab...
- Dintre toate gafele, a-i lua apararea unui bufon ca Nea Ion e apocaliptica, Caline draga...Sau ti-a garantat 'mnealui kebabul?
- Am zis intotdeauna ca domnul Geoana nu stie spune decat adevarul. Am gresit doar prezicand ca asta l-ar putea costa pozitia de frunce a PSD-ului...
- obsesia cu obsesia: Sever Voinescu incepe sa devina cel putin obositor: cred ca e vorba de obsesia dumnealui cu obsesia anti-Basescu.
- Mai grava e situatia cu Traian Ungureanu, care e totusi de un alt calibru (si nu de putine ori mi-am declarat admiratia fata de articole ale dumnealui). Tare ma tem ca ratiunea nu-i mai e amica. Cum se poate ca cineva traind in GB pentru atata vreme (si in prezent daca nu ma insel) sa scrie doar cu ochelari de cal? Nu mai vad nici macar scuza de genul: 'nu e deloc un lucru bun, dar mai bine decat orice alternativa pe moment...si sa speram ca e pe termen scurt'. Sa nu spuneti ca doar Paler ramane treaz (desi are si el ticurile lui).
- Mirela Corlatan nu scrie intotdeauna impresionant, dar in cazul de fata pune punctul pe i. Una dintre putinele persoane lucide in orice analiza vis-a-vis Basescu & co. Din pacate (atat relativ la numarul de lucizi cat si la domnul Basescu).
Scurte comentarii pe marginea legii cultelor
Chiar foarte pe scurt si cu documentul in fata (Legea nr. 489/2006 publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr 11/08.01.2007). E clar ca sunt pareri personale si ca invit si alte interpretari.
- Totul in regula la Capitolul I, daca totul ar continua la fel chiar ai ajunge sa crezi ca Romania s-a transformat- deja!- in bine. Dar nu rade... citeste inainte...
- Potentiale probleme incep sa apara la Capitolul II, Sectiunea I, 'Relatiile dintre stat si culte': Art. 9 alin. (1) declara, admirabil de altfel: "In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee". Bun, pana aici, insa Art. 10, alin. (3) si (4) intra in conflict mai mult sau mai putin direct cu fraza citata mai sus. Art. 10 (3) spune "Statul promoveaza sprijinul acordat de cetateni cultelor prin deduceri din impozitele pe venit si incurajeaza sponsorizarile catre culte, in conditiile legii". Avand in vedere neutralitatea asumata mai sus, formularea "incurajeaza sponsorizarile catre culte" este mult prea vaga si "in conditiile legii" nu imi spune clar ca asta se face doar in masura in care sunt incurajate orice alte sponsorizari catre orice alte asociatii a-religioase (tot aici banuiesc ca deducerile pe impozitele pe venit sunt aceleasi care se practica la sponsorizarea oricarei alte asociatii, altfel problema ar fi majora). Sa zicem ca e o problema de interpretare si ca in cadru legislativ aceeasi neutralitate este practicata... insa citeste inainte...
- Dileme mai serioase apar la Art. 10 (4) unde se spune: "Statul sprijina, la cerere, prin contributii, in raport cu numarul credinciosilor cetateni romani si cu nevoile reale de subzistenta si activitate, salarizarea personalului clerical si neclerical apartinand cultelor recunoscute. Statul sprijina cu contributii in cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unitatilor de cult cu venituri reduse, in conditiile stabilite de lege". Dupa mine alineatul asta intra in conflict direct cu Art 9 (1) reprodus mai sus: daca statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee, de ce sprijina, prin contributii de la bugetul de stat, structuri religioase (alternativ, unde este continuarea logica in text- dar irationala economic per se, in context largit- , "in acelasi mod in care sprijina orice alte asociatii, areligioase)? De ce nu e suficient alineatul 1 de la Articolul 10, din acest punct de vedere, care spune clar: "Cultele pot stabili contributii din partea credinciosilor lor pentru sustinerea activitatilor pe care le desfasoara". Conjectura: Textul legii a fost scris de de doua persoane, una cu cap si alta fara, sau, alternativ, de o persoana schizofrenica. Poate cineva dovedi contrariul? Be my guest.
- Art 10 (alin. 5) continua prin "Nimeni nu poate fi constrans prin acte administrative sau prin alte metode sa contribuie la cheltuielile unui cult religios". Si cu acordul cu contributiile directe din bugetul de stat de la Art 10 (4) cum ramane? "Contributiile" din bugetul de stat sunt cumva donatia membrilor Parlamentului care au aprobat o asemenea anomalie? Sau, in mod indirect, tot cetateanul (pacatos) pune mare parte din aceste contributii, chiar daca nu are de gand sa contribuie la cheltuielile vreunui cult religios (si chiar daca nu e taxat direct pe pacat). Food for thought.
- Idem Art 10 (6): "Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor, conform ultimului recensamant, si cu nevoile reale" - iarasi contributii in "sprijin material", suportat pana la urma de fiecare persoana, desi este clar ca nu toata lumea doreste asta (si e in flagrant conflict cu principiul neutralitatii enuntat in Art. 9 (1), ceea ce de altfel se aplica aproape in totalitate Articolului 10 )
- Singurul alineat care are sens (caveat lector insa la dimensiunile sintagmei "servicii sociale") in tot Art. 10, pe langa alin. 1 care a fost deja discutat, este alin (7), desi particula "si" nu isi are locul aici: "Statul sprijina activitatea cultelor recunoscute si in calitate de furnizori de servicii sociale".
- Art 11, vag cum ne-am obisnuit, stipuleaza: "Sprijinul statului consta si in acordarea de facilitati fiscale, in conditiile legii". Daca neutralitatea fata de dimensiunea areligioasa, "in condiile legii", se respecta, here we go. Daca nu, shit as before.
- Art 13. este cel mai controversat dintre toate si s-au varsat deja rauri de cerneala in presa scrisa, in roblosfera si aiurea, pe tema asta. E vorba desigur de alineatul (2) al acestui articol care spune: "In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Intre multele opinii, Lorand a scris (aplicat) despre asta pe blogul sau, Teodor Baconsky a scris mai mult despre substanta articolului, in Cotidianul. Comentariul lui Teodor Baconsky merita o analiza separata- e bine scris, in mare parte bine argumentat, si mai ales, cu stil- dar voi spune de la inceput ca sunt pe o pozitie diametral opusa parerii domnului Baconsky. Deocamdata voi spune ca titlul comentariului sau, "Funeraliile statului ateu" spune foarte mult si ma leg din nou de Art.9 (1) care asuma neutralitate intre religie si ateism, nu suprimarea uneia si/sau favorizarea alteia. Cine decide ce este "ofensa" adusa simbolurilor religioase? Unde tragi linia intre arta si blasfemie, sa luam doar primul strat? Chiar daca ar fi fi categorizata drept ofensa (nu am lamurit-o pe asta deloc), cand este ea "publica"? Daca domnul Baconsky si alte cateva mii se simt ofensati si restul populatiei nu, e sau nu e vorba de domeniul "public"? Domnul Baconsky si altii ca dumnealui au avut si au in continuare o influenta deosebita la nivel decizional in Romania si iata ca au trecut prin Parlament o lege care ne impinge- voalat -catre negurile Evului Mediu. Mai ramane sa il desemnam pe domnul Baconsky Sef Inchizitor si sa inceapa vanatoarea de vrajitoare. To be continued.
- Alte potentiale probleme. Sectiunea a 2-a a Capitolului 10, 'Recunoasterea calitatii de cult', spune la Art 18 (a) ca pentru o asociatie religioasa care solicita recunoasterea calitatii de cult se cere "dovada ca este constituita legal si functioneaza neintrerupt pe teritoriul Romaniei ca asociatie religioasa de cel putin 12 ani"- desi domnul Baconsky vorbeste (in articolul din Cotidianul, de mai sus) pozitiv despre asta si da exemplul mai "aspru" al Austriei (20 de ani vechime, 0.2% populatie), problema care ramane nediscutata e favorizarea unor culte religioase vechi in dauna unora foarte noi, care ar cunoaste o popularitate imensa (mult peste nivelul de 0.1% din populatie, cum se cere la Art 19 (b)). Evident domnul Baconsky & co nu s-au nascut ieri si stiu ce fac, s-au gandit din timp sa lase pe din afara, de exemplu, cultul lui Sebi Buhai (cu popularitate in continua crestere). Bine lucrat, domnilor, felicitari, ati castigat prima batalie!
- Mai departe: remarc faptul (iarasi vina persoanei cu doua fetze care a scris textul!) ca pe ici pe colo exista si ratiune in legea asta. De exemplu, Art. 29 (1) scrie "Cultele au dreptul exclusiv de a produce si valorifica obiectele si bunurile necesare activitatii de cult, in conditiile legii". Remarcabil. In mod normal, asta ar trebui sa fie singurul lucru in care statul sa se amestece: sa asigure dreptul la proprietate si competitia, competitia intre culte in cazul de fata. Cetateanul este pana la urma liber sa aleaga, de ce ar vrea statul sa se amestece in promovarea "echitabilitatii" materiale intre culte (era parte din Art 10 (alin. 4))? Exista o piata a cultelor cum exista o piata pentru orice altceva si tot ce necesar e ca piata aceasta sa fie functionala. Legea cultelor are niste parti magistrale si niste parti de tot cacatul, iertata sa-mi fie expresia...
- O parte sensibila este Sectiunea a 5-a din Capitolul II, 'Invatamantul organizat de culte'. In general insa nu sunt formulari utopice, dar obscuritatea caracterizeaza inca mare parte din text. Nu mai intru in detalii ci discut doar doua alineate. La Art 32 (alin (4)) exista 'fereastra de scapare' : "La cerere, in situatia in care conducerea scolii nu poate asigura profesori de religie apartinand cultului din care fac parte elevii, acestia pot face dovada studierii religiei proprii cu atestat din partea cultului caruia ii apartin". Bon, legislatorii nostri iau garantat faptul ca fiecare ar apartine unui cult (neutralitate, ce mai, amintiti-va Art. 9 (1) si... autorii schizofrenici) si deci, daca nu iti convine sa iei orele de religie (obligatorii, se intelege) ale majoritatii, poti veni cu "certificatul de acasa". Aici e dilema si aici sper sa fi interpretat corect intentia autorilor drept 'portita de scapare' (desi nu ar fi nevoie de asta daca nu am avea autori cu dubla personalitate): daca de-acasa vii cu certificat ca esti in stadiu agnostic avansat si de maine esti pierdut pentru sufletele pure, e suficient sau ti se cere sa aduci certificat ca studiezi religia cu unul din cultele 1-18 din anexa legii? Alternativ, daca Tom Cruise (sau John Travolta sau jumate de Hollywood) trimite certificat ca studiezi scientologia cu el (nu e in setul 1-18, daca va puneti vreo intrebare in sensul asta) e ok sau Teoctist, Anania si Baconsky au alte idei? Intrebari.
- Si in final, Art. 37, cu un singur alineat, spune: "Salarizarea personalului didactic si administrativ din unitatile de invatamant teologic neintegrate in invatamantul de stat se asigura de catre culte. La cererea cultelor, statul, prin Ministerul Culturii si Cultelor, poate asigura o contributie la salariu, proportional, in raport de numarul membrilor acestora. " No further comments, am mai discutat despre asta si conflicte cu alte articole din aceeasi lege si la inceput. De ce nu adoptati metoda daneza (singura parte a fiscalitatii daneze cu care sunt de acord): adaugati la taxa pe venit si taxa aferenta cultului religios, astfel doar cei declarati membri ai cultului vor plati. Va spun eu de ce nu v-ati gandit la asta: in scurt timp tara asta ar numara mai mult de 22 milioane de atei. Mai putin barbile lungi si Seful Inchizitor.
On raising the federal minimum wage in USA, again
Wednesday, January 24, 2007
Rich libido
“For the minute percentage of women who are that wealthy, this wealth can be a big ego booster and allow them to feel very comfortable and relaxed about sex,” he says. “They have a strong sense of identity and they know they don’t have to be inhibited about communicating their needs. It’s about the confidence and power and opportunity that comes with having a lot of wealth.”
Gapminder, now on Google tools as well
Milton Friedman Day: Jan 29, 2007
To have or not to have: brandul de tara (I)
Categoric un subiect de continuat (I'll do my best...). Pana una alta, impresia mea este ca atat Sorin Ionita in Ev. Zilei, cat si Florin Dumitrescu pe Media lui Comanescu, care incepe prin a-l comenta pe primul, se afla pe pozitii extreme. Deocamdata si foarte pe scurt, parerea mea este ca a). categoric avem nevoie de brand de tara (de fapt nu imi dau seama de ce se vorbeste doar de "brand de tara" si nu "branduri de tara", la plural: exista numeroase 'categorii de branduri' unde Romania ar putea incerca sa obtina excelenta- de fapt brandul "Romania" ar trebui sa fie o umbrela pentru numeroase produse (branduri) competitive international), dar ca b). acesta nu trebuie promovat/sustinut a priori prin fonduri bugetare ( legat de reprezentanti si branduri si cheltuieli bugetare inutile, Tihamer are un post la obiect care ridica cel putin niste intrebari legate de activitatea si rezultatele concrete ale principelui Radu) ci trebuie sa fie c). rezultatul functionalitatii pietei (asta ar impiedica, inter alia, alegerea unui brand artificial si/sau necompetitiv), ceea ce implica ca trebuie sa ne asiguram de un minim de functionalitate al pietei inainte de a ne gandi la branding. Si o idee de final aici: pentru un brand de succes al unei tari o conditie sine qua non este ca intreaga populatie a tarii (cvasi-unanimitate) sa creada (sa fie convinsa de utilitatea/competitivitatea) in brandul respectiv. Aceasta e o diferenta esentiala intre brandurile corporate si brandurile de tara. Sa ma intorc la un exemplu de mai sus: ma indoiesc ca alegerea ca reprezentant cu "imaginea Romaniei" a principelui Radu a fost supusa vreodata testului public.
Quote for the week 21st to 27th of Jan '07
Tuesday, January 23, 2007
Gift Giving III: David Friedman's explanations
Monday, January 22, 2007
Markets in everything, everywhere, anytime: inflation in Tahiti, XVIIIth century
Friday, January 19, 2007
Confessions in the blogoshere
New life for sale on eBay
Sugestie pentru Ad Astra: de ce nu faceti o petitie pe tema asta?
Thursday, January 18, 2007
Quote for the week 14th to 20th of Jan '07
To see with one's own eyes, to feel and judge without succumbing to the suggestive power of the fashion of the day, to be able to express what one has seen and felt in a trim sentence or even in a cunningly wrought word- is that not glorious? Is it not a proper subject for congratulation?
Wednesday, January 17, 2007
On Dutch coffeeshops and the war on drugs
Can we just scale up Denmark?
- My short answer: no.
- My longer answer: no, the success of the DK extensive welfare policies is to a large extent possible given the character of the Danes and therefore they'd most likely not work anywhere else. For instance, I would not be very surprised to see a lot of Danes, or Scandinavians in general (my personal experience concerns several Swedes whom I happen to know quite well), disagreeing- to various degrees- with Becker and Posner's critique to paternalism). See also how the Danes manage to keep the happiest in the world: it is in their character (and in their homogeneity as nation, so far, due to which they preserved that character). There is also an interesting comment to the post of Cowen above, by somebody called Peter Schaeffer, whose answer is along the same lines, but more detailed. I quote this comment below:
The question “Can we just scale up Denmark?” has already been discussed at considerable length right here at Marginal Revolution. See the How good is the Nordic Model?. One poster suggested comparing several states of the upper Midwest (WI, MN, ND, SD) with the Scandinavian countries. Several folks, including myself, replied with a wide range of facts and figures. The bottom line is that these states perform very well measured by education, life expectancy, health care coverage, per-capita income (MN is number 1 for the country), etc. Some of the comparisons were versus other states, others versus the nations of Scandinavia. Of course, these states have the American social system, not an expansive welfare state like Denmark, Sweden, Finland, etc. This comparison shows that the successes of the Scandinavian welfare state are more likely to be attributable to the character of the people, rather than the actual social and economic systems. Conversely, it is not reasonable to expect that the Danish/Nordic model can be extended to other groups with comparable results. Indeed, the model is already failing in Scandinavia for some immigrant groups. For example, parts of Malmo are so dangerous that ambulance drivers require a police escort. Indeed, police cars require a police escort. See Swedes Reach Muslim Breaking Point for an article about Muslim immigration and crime in Malmo. See Crime in Sweden for some Malmo crime stats. The Danes have recognized the truth of this and have imposed the toughest immigration restrictions in Europe (The Netherlands is number two). A commonly heard expression in Denmark is that the welfare state and mass immigration can not be combined and therefore immigration must end.
Chapeau!
Sibiu as one of the top world up-and-coming tourist hotspots
Tuesday, January 16, 2007
Antreprenoriat de succes in Nigeria: schema 419
Monday, January 15, 2007
Becker and Posner on 'Libertarian Paternalism'
Sunday, January 14, 2007
500 mostly useless facts...and still
- When the French Academy was preparing its first dictionary, it defined "crab" as, "A small red fish, which walks backwards." This definition was sent with a number of others to the naturalist Cuvier for his approval. The scientist wrote back, "Your definition, gentlemen, would be perfect, only for three exceptions. The crab is not a fish, it is not red and it does not walk backwards."
- The word "Checkmate" in chess comes from the Persian phrase "Shah Mat," which means "the king is dead."
- To "testify" was based on men in the Roman court swearing to a statement made by swearing on their testicles.
- The dot over the letter 'i' is called a tittle.
- All of the clocks in the movie "Pulp Fiction" are stuck on 4:20, a national pot-smokers hour.
- Virginia Woolf wrote all her books standing.
- Chewing gum while peeling onions will keep you from crying.
- Emus and kangaroos cannot walk backwards, and are on the Australian coat of arms for that reason.
- When a Hawaiian woman wears a flower over her left ear, it means that she is not available.
- A bull can inseminate 300 cows from one single ejaculation.
- The phrase "rule of thumb" is derived from an old English law, which stated that you couldn't beat your wife with anything wider than your thumb.
- Women blink nearly twice as much as men.
- Crocodiles and alligators are surprisingly fast on land. Although they are rapid, they are not agile. So, if being chased by one, run in a zigzag line to lose him or her.
- To escape the grip of a crocodile's jaws, push your thumbs into its eyeballs - it will let you go instantly.
- The word "samba" means "to rub navels together."
- A pig's orgasm lasts for 30 minutes.
- Studies show that if a cat falls off the seventh floor of a building it has about thirty percent less chance of surviving than a cat that falls off the twentieth floor. It supposedly takes about eight floors for the cat to realize what is occurring, relax and correct itself.
- Dr. Kellogg introduced Kellogg's Corn Flakes in hopes that it would reduce masturbation.
Ada Milea plus Alex Balanescu
Cu Alex Balanescu am avut ocazia sa vorbesc la Londra de doua ori, in urma unor scurte concerte ale Balanescu Quartet (intre ele si lansarea albumului 'Maria T' pe care nu se poate sa-l pierdeti, e probabil cel mai bun omagiu care i s-ar fi putut face Mariei Tanase- vedeti si interviul acesta cu Balanescu dupa lansarea albumului) si artistul mi s-a parut foarte natural, degajat, sociabil, cu mult simt al umorului, facandu-si timp (admir asta!) sa raspunda numeroaselor intrebari cu care prietenii mei doctoranzi de la University College London- mai ales italienii- l-au asaltat (Balanescu Quartet tocmai interpretase fragmente din coloana sonora a filmului italian Il Partigiano Johnny: un soundtrack fantastic compus de Alex Balanescu). Din pacate nu am gasit nimic live pe YouTube cu Balanescu Quartet, dar am gasit un videoclip despre Emily Dickinson, cu muzica Balanescu Quartet in background.
Romania and team building
Wednesday, January 10, 2007
Ioan Mircea Pascu si furtul intelectual... sau "Sa ne amuzam cu europarlamentarii romani: primul episod"
Tuesday, January 09, 2007
Denmark: Happiest lige nu!
The article explains why the 5.4 million Danes have consistently ranked as happiest Europeans for more than 30 years, on Eurobarometer surveys (they also rank first on the latest World Map of Happiness). The possible hypotheses explored are the following (in italics those that are not found to be relevant, in bold those that seem to have explanatory power- kept at the end). Paraphrasing or quoting from the text of the article:
- hair colour: it may indeed be the case that "blondes have more fun". Not really working, since Sweden has a higher prevalence of blondes, but seemingly they are significantly unhappier than the Danish ones...
- genes: genetic factors might influence differences in life satisfaction within a country. Neah, genotypes in Sweden are similar to those in Denmark (since most Swedes were Danes until the 17th century)
- food: truly unmemorable (potatoes, gravy, pork; hotdogs, hamburgers, Baltic-style pizzas; I would add cucumbers and patté), but similar to food from Switzerland and Austria, second and third happiest nations according to the World Map of Happiness. So 'comfort foods' might have a positive effect for life satisfaction. The authors do not regard it though as an essential factor, perhaps because other countries with similar, 'unmemorable', food sorts are not that happy... BTW, this is a very good point also vis-a-vis the recent trans fats bans in most restaurants in NY, with more arguments against this regulation than the classic economic ones advocated by Gary Becker: don't make the Americans even less happy than they are :-).
- climate: somewhat colder and cloudier version of the UK weather. If anything, works against happiness; indeed, most Danes are far happier in spring than in autumn...
- native tongue: "tilfreds" apparently means "at peace". The BMJ article argues that this state contains satisfaction, so the puzzle cannot be in the language usage...
- alcohol and smoking: if anything, this also works against wellbeing, since the Danes are among those with the highest consumption per capita (however, according to the authors, a reviewer of the article suggested that one reason why Danes seem smug is that they were always drunk when participating in the Eurobarometer surveys: to be investigated :-)).
- marriage and children: not so clear, the authors claim: Denmark is no. 1 in Europe concerning the number of marriages but also leads in the number of divorces and the two have documented opposite effects on life satisfaction; similarly, children bring happiness and Denmark is among the European leaders in fertility; but some studies suggest that children beyond the first child decrease life satisfaction, especially for women.
- general health: again not very clear; according to self-reported health, Danes seem to be doing well, however when measured objectively they do poorer than many others in Europe (life expectancy for DK places the country 13th among the 15th 'old' EU countries)
- welfare state: Denmark ranks 1st on the income equality index, but Sweden ranks second and Danes are far happier than Swedes. A similar story regarding the level of Protestantism.
- exercise: many Danes do some sports and they also use bycicles a lot for transport (where they are closely related to the Dutch, but the latter ones rank below them in satisfaction). Not very clear in terms of importance relative to life satisfaction.
- prowess in sports: guidebooks to Denmark assert that winning the 1992 European Championship put Danes in such a state of euphoria that the country has not been the same since. This is one of the main explanations of the authors for the Danish euphoria. Now you know what Romania needs (a miracle, not Gigi Becali...).
- expectations for the coming year: it has been argued that great expectations of favourable life circumstances in the future should be associated with life satisfaction, but it the expectations are unrealistically high they could be the basis for dissapointment and low life satisfaction. The Danes have always had very low expectations for the next year compared to other Europeans. So, for my Romanian fellows: if you believe Romania will reach the current EU level in about 20 years, as our Government now claims, forget it: you will only get us very low in the happiness ranking in 20 years. Don't worry, be happy, but do it "lige nu" (see below).
So, all in all, what is the secret of the happiest nation (in the middle of which I live for more than a year now- unfortunately however, there don't seem to be significant spillovers of happiness...)? In the words of the authors,
Our analysis points to two explanatory factors. The Danish football triumph of 1992 has had a lasting impact. This victory arguably provided the biggest boost to the Danish psyche since the protracted history of Danish setbacks began with defeat in England in 1066, followed by the loss of Sweden, Norway, Northern Germany, the Danish West Indies, and Iceland. The satisfaction of the Danes, however, began well before 1992, albeit at a more moderate level. The key factor that explains this and that differentiates Danes from Swedes and Finns seems to be that Danes have consistently low (and indubitably realistic) expectations for the year to come. Year after year they are pleasantly surprised to find that not everything is getting more rotten in the state of Denmark.
This finding is supported by Danish news coverage of the 2005 pronouncement by Ruut Veenhoven, Dutch Professor of Social Conditions for Happiness and head of the World Database of Happiness, that Danes are the world's happiest people. The headlines in Denmark ran: We're the happiest "lige nu." The phrase "lige nu," which can be translated literally as "just now," is a quintessentially Danish expression redolent, indeed reeking, of the sentiment "for the time being, but probably not for long and don't have any expectations it will last."
This is insane
Quote for the week 7th to 13th of January '07
Broker's Bier Börse (ideally, with Belgian beers...)
Most important science news of 2006
- Again on Perelman, the reluctant genious who solved the Poincaré conjecture
- Dark matter exists
- First invisibility cloak
The Buhai
The focus of this lesson is one ancient instrument in the drum family, a friction drum called the buhai.
The buhai (an old Romanian word for “ox”) is made from a wooden bucket or tub that functions as a drum body or resonator. The drumhead, made from goat or sheepskin, is soaked in water for several hours, stretched over the end of the bucket, and fastened there with rope. Some horsehair passes through a hole in the middle of the skin, and with the drum held by someone else the performer wets his or her hands and pulls along the length of the hair with one hand then the other, thus producing a noise resembling the bellow of an ox. The performer can raise the pitch of the drum by pressing into the drumhead with the free hand as the horsehair is being pulled.
Rhythms: While the rhythms of Romania include the standard four and six beats, and even five beats and seven beats, the buhai is intended to have the rhythm of an animal sound.
Tuesday, January 02, 2007
Building a better blog for 2007
See also some previous entries I had on blogging: here, here or here.
Best cold weather cocktails & how to cure hangovers...
Quote for the week 31st of Dec '06- 6th of Jan '07
Nimic nu-l face mai steril pe un scriitor decat obsesia perfectiunii. Ca sa produci, trebuie sa-ti urmezi firea, sa te abandonezi, sa-ti asculti vocile..., sa elimini cenzura ironiei sau a bunului gust...Emil Cioran
See also the quote for the previous week.