Am citit acest articol din SmartFinancial, dar gasesc ca se prezinta problema, se scriu paragrafe si paragrafe fara cap si fara coada si - at the very end of the day- nu se ofera solutii simple si la indemana oricui (ceva tipic in jurnalismul nostru). Ori prima solutie la care oricine ar trebui sa se gandeasca in materie de securitate a blog-ului este backup-ul blog-ului si - pasul imediat urmator si esential- cum sa faci treaba asta in modul cel mai comod/eficient posibil.
Cateva randuri deci pe topicul backup-ului. Evident poti sa faci backup-uri in multe feluri si pana la urma depinde si de preferintele personale. Intr-o enumerare aleatorie si incompleta: daca tii blog-ul pe serverul propriu poti sa faci backup cum vrei si cand vrei si poti sa activezi un proces de backup-ing automat- urmatoarele idei sunt deci pentru situatia cand nu ai blog-ul pe serverul propriu; in plus unii provideri de blogspace ar putea sa iti ofere direct optiunea de backup (sau, echivalent, sa iti dea indicatii exacte cum se poate face asta: blogger.com merge de exemplu pe ideea asta , neavand optiune explicita pentru backup), deci am terminat si cu optiunea asta- in continuare trecem doar pe linia: ai blog-ul gazduit de unul dintre provideri si nu ai o optiune de backup explicita sau implicita, deci vrei variante 'universale'. Ce faci in cazul asta? Ei bine, ai o gramada de posibilitati si aici (unele evidente...): poti pur si simplu sa ai toate textele (sau imaginile etc) postate, salvate anterior pe orice suport digital; o alta posibilitate este sa activezi functia de trimis orice entry-uri catre o adresa email si sa le pastrezi pe toate acolo; similar alternativelor anterioare se poate sa salvezi pur si simplu fiecare post, fie in format .html, fie in format text etc. , dupa dorinta. Important insa este ca template-ul blog-ului sa fie salvat din timp, de fiecare data, indiferent care alternativa de backup de mai sus este folosita ( daca tii la formatul template al blog-ului si nu doar la continut).
Personal prefer o alta alternativa pe care nu cred sa o stie toata lumea. Exista acum diverse produse software care pot face un backup complet oricarui site, fie ca e vorba de un blog, fie ca e vorba de altceva. Si functioneaza de minune (am testat un asemenea produs atat pentru backup-ul weblog -ului cat si cel website-ului meu). Un astfel de software pe care il recomand oricui (Windows users...) este HTtrack Website Copier. Procesul backup poate dura mai mult daca site-ul respectiv are o dimensiune mare, dar pentru un blog e relativ rapid. Pentru cei care folosesc Mac-uri o alternativa la soft-ul de mai sus este Webgrabber.
1 comment:
Articolul e publicitate (gratuita?) la Gecad si valoreaza exact atat cat valoreaza si celelalte pseudo-articole pe teme de securitate informatica scrise cu sau pentru baietii de la Gecad. Zero.
Post a Comment