Saturday, December 02, 2006

Comisie prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii

Din cand in cand mai auzim si vesti excelente legate de Romania si- chiar- de politica ei (citit astazi pe site-ul Ad-Astra). Cel putin la o prima vedere. Raman sceptic referitor la intentiile si abilitatile domnului Basescu (un scepticism diferit de cel al lui Octavian Paler insa, ar trebui sa se subinteleaga...), dar cu asemenea initiative creste mult in ochii mei. Sa speram ca vor fi mai multe cresteri decat scaderi...

Constituirea acum doua zile a acestei comisii prezidentiale "pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii" nu poate fi decat de bun augur. Sper desigur sa li se dea discretia de care au nevoie, fara interferente si piedici din toate partile. Avand in echipa oameni precum Dragos Ciuparu, Daniel David, Razvan Florian, Petre Frangopol si Daniel Funeriu, presedintele comisiei, Mircea Miclea, are o sansa serioasa sa poata continua si imbunatati mult ceea ce a inceput ca ministru si a lasat balta la un moment dat. As spune ca daca lucrurile nu se misca nici acum, nu cred ca se mai misca deloc. Nu-l uitati nici pe Ionel Haiduc: e o ocazie unica de aliniere a dorintelor si eforturilor cu presedintia Academiei (cel putin conform impresiei mele de pana acum vis-a-vis personajele cheie din acest context).

Ad majora!

5 comments:

Anonymous said...

Dincolo de bine si de rau, desi rezultatele pentru Romania ale studiilor TIMSS, PIRLS si PISA constituie baza raportului, autorii acestora - romani inca in in viata - NU sunt citati. Rusine!

Desi ideea centrala este furata din raportul Reagan - A Nation At Risk(1980) - nu se face nici o referire. Rusine!

Intrucat sunt unul dintre autorii proiectelor IEA TIMSS si PIRLS in Romania, inca din 1995, si stiu exact ce spun, va mai informez ca:
- din 1995 pana in 1999 proiectele au fost desfasurate prin implicarea fara plata a autorilor, dar “nu au facut parte din planul Institutului de Stiinte ale Educatiei”;
- rezultatele studiilor au fost interzise la diseminare intrucat aratau cat de proaste sunt rezultatele sistemului.

Sunt mandru ca astazi unii se lauda cu rezultate care nu le apartin si la care nu numai ca nu au contribuit cu nimic, dar au actionat institutional si personal contra desfasurarii studiilor TIMSS si PIRLS.

Inca o data - sa va fie rusine domnilor asa-zisi intelectuali, dar care nu aveti nici un fel de probitate profesionala si nu sunteti in stare sa recunoasteti meritele altora, in schimb va impaunati cu ele.

Uitati-va cum se citeaza TIMSS si PIRLS la pagina 7 - este vreunul dintre autorii raportului prezidential care a lucrat vreodata la TIMSS si PIRLS ?

Atunci de unde obraznicia de a prelua din lucrari fara a a cita autorii ?

Nu doresc nici o polemica - doresc ca procurorul general sa se autosesizeze in chestiunea dreptului de autor care a fost violat.

Sebi Buhai said...

Draga Domnule Noveanu,

Desi din tonul mesajului dvs. intuiesc ca nu ar trebui sa imi pierd timpul raspunzandu-va, doar cateva observatii:

a. inca nu am scris nimic despre raportul recent al Comisiei Prezidentiale (lipsa de timp: inca nu am apucat sa il citesc, desi stiu ca a aparut de cateva zile), deci comentariul dvs. la acest post al meu nu are nici un sens

b. fragmentul "sa va fie rusine domnilor asa-zisi intelectuali, dar care nu aveti nici un fel de probitate profesionala si nu sunteti in stare sa recunoasteti meritele altora, in schimb va impaunati cu ele." cred ca e in plus pentru ca pare sa ma vizeze, desi nu fac parte din aceasta comisie

c. Dincolo de problemele de sincronizare, exprimare s.a.m.d, gasesc problema ridicata de dvs. e lipsita de orice baza. Fara sa mai intru in detalii referitoare la practica citarii in academe (pe care, iertat sa fiu, ma indoiesc ca le-ati intelege), va pun doar urmatoarea intrebare: in general dvs. umblati dupa senzationalism sau doriti sa contribuiti constructiv la imbunatatirea situatiei educatiei (si cercetarii) din Romania? Altfel, specimene Gica-contra sunt destule, din pacate, complementand prostia reala...

Anonymous said...

Stimate Domnule Buhai,

a. aveti dreptate
b. nu va vizeaza in nici un fel pe Dumneavoastra
c. fara a intra nici in detalii referitoare la practica citarii, fara a va reaminti respectuos ca nu ati deschis raportul(e dreptul Dumneavoastra), fara a discuta contributia unei anumite persoane sau a alteia, raman faptele

Va multumesc mult ca ati binevoit sa publicati comentariul

Sebi Buhai said...

Voi citi raportul Comisiei cat de curand posibil (din pacate fara sa pot da vreo garantie temporala) si pe langa comentariile mele pe marginea lui voi incerca sa revin si la (eventuala) problema a citarii pe care ati ridicat-o aici. Admit deci ca am opinat fara suport la c. (motivat prin faptul ca a priori am incredere completa in integritatea profesionala a catorva dintre membrii Comisiei, oameni cu care am fost in contact direct sau indirect, cu alte ocazii) si ca voi verifica cu atentie daca si in ce masura autorii sunt vinovati de acuzele pe care le aduceti. Sper sa nu imi pierd timpul; in genere discutiile din jurul raportului ar trebui sa se concentreze pe substanta, ie. pe recomandarile din raport.

Anonymous said...

Dl Noveanu, Ati postat acest comentariu in vreo 13 locuri pe net!!! Da "suparat" mai sunteti!
Oricum, impactul Documentelor dvs. (destul de vechi, 2002, 2003) a fost nul, pe cand impactul Raportului este mare! Eu m-as bucura sa-mi "fure" cineva munca, iar "furtul" sa aiba asemenea efect!!!
Si, de fapt, sursele SUNT CITATE, de ex. in Nota Tabelului 1. Sau voiati sa va apara numele?
Apropo, sunteti ruda cu Gabriela Noveanu (printre altele, coordonator national al PIRLS)?
Corina Rusu